Najnovije vesti
Home / Kultura / U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru povodom Svetskog dana muzike MOKRANJAC MEĐU SLIKAMA
U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru povodom Svetskog dana muzike MOKRANJAC MEĐU SLIKAMA

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru povodom Svetskog dana muzike MOKRANJAC MEĐU SLIKAMA

Povodom svetskog Dana muzike u sredu uveče u Zaječaru su Narodni muzej i Kamerni hor “Lavirint” upriličili druženje sa popularnim horskim i kompozicijama klasične muzike.

U prvom delu večeri, u velikoj galeriji Muzeja nastupili su učenici zaječarske Muzičke škole Pavle Zdravković, klavir, Petar Zdravković, gitara, Bogdan Ivković, klavir, Nađa Mladenović, violončelo, Andrej Đorđević, klavir i Tara Aleksić, klavir. Oni su izveli kompozicije Korneliusa Gurlita, Franciska Rokamora, Jozefa Hajdna, Henria Eklesa, Karla Kombhola, Sregeja Prokofijeva i Volfganga Amadeusa Mocarta.

Kamerni kor “Lavirint” je nastupio u drugom delu večeri, u kome su izveli dela Tomasa Morlia, Dragana Stankovića, Stevana Stojanovića Mokranjca, crnačke duhovne muzike i Irine Denisove. Posetioci su uživali u vrhunskom izvođenju Sing we and chant it, Cvete moj, Vozila se mala šajka, Zbogom neharna moja, Povela je Jela, Moj se dragi na put sprema, Stano mori, Boga mi, Aoj Neno, Bog da go ubije mamo, Mirjano, Down by the riverside i I to je, to je sve. I Mokranjčevog Hajduk Veljko na bis. Interesantno je da je kompozitor Dragan Stanković sam dirigovao izvođenje svoje pesme Cvete moj.

Svetski dan muzike ustanovljen je pre četri decenije na predlog tadašnjeg francuskog ministra Žaka Langa i širom sveta obeležava se koncertima na dan letnje ravnodnevice. Ove godine geslo je bilo “muzika stiže tamo gde reč ne može”.

R.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>