Najnovije vesti
Home / Kultura / U Dubočanu održan 7. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha -Ničić: Očuvaćemo zajedništvo i jedinstvo
U Dubočanu održan 7. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha -Ničić: Očuvaćemo zajedništvo i jedinstvo

U Dubočanu održan 7. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha -Ničić: Očuvaćemo zajedništvo i jedinstvo

Sinoć je u Dubočanu održan 7. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha. 

Festival je otvorio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

„Ovo je prva manifestacija koju otvaram, nakon preuzimanja vlasti i zadovoljstvo mi je, jer spaja i zbližava ljude koji žive na ovim prostorima. To je bogatsvo Timočke krajine. Očuvaćemo zajedništvo i jedinstvo, rekao je gardonačelnik Ničić, prilikom otvaranja festivala.

-Ova manifestacija proistekla je iz potrebe da se jedna izuzetno vredna kulturna baština čiji koreni sežu do pradavnih vremena sačuva od zaborava za buduće generacije. Cilj je da se dragocene ostavštine prošlosti sačuvaju od zaborava i ponude poštovaocima kulture širom sveta.  Ovo je jedan od način da se tradicija, kultura, običaji i obredi vlaške populacije sačuvaju i prenose sa generacije na generaciju, kažu organizatori.

Organizatori manifestacije su Ustanova Centar za kulturu i turizam „CEKIT“ Zaječar i Mesna zajednica Dubočane, a pokrovitelji Nacionalni savet Vlaha i grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>