Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U čast preminulom Bošku Jovanoviću planinari PSD „Ljuba Nešić“ izveli noćni uspon na planinu Stol
U čast preminulom Bošku Jovanoviću planinari PSD „Ljuba Nešić“ izveli noćni uspon na planinu Stol

U čast preminulom Bošku Jovanoviću planinari PSD „Ljuba Nešić“ izveli noćni uspon na planinu Stol

Planinari Planinarsko-smučarskog Drustva „Ljuba Nešić“ Zaječar su 4. i 5. avgusta organizovali akciju u okviru koje je izveden noćni uspon na planinu Stol (1156mnv) kod Bora. Uspon je izveden kao memorijal u čast dugogodišnjeg predsednika društva Boška Jovanovića koji je preminuo prošle godine.

Boško Jovanović (1946-2016) više od četvrt veka bio je predsednik ovog planinarskog društva, dugogodišnji sekretar SOFK-e i prvi predsednik Sportskog saveza opštine Zaječar. Član upravnog odbora planinarskog saveza Jugoslavije, alpinista, nosilac zlatne značke planinarskog saveza Srbije. Organizovao je i vodio prvu ekspediciju iz regiona koja se popela na najviši vrh Alpa Mont Blan 4810mnv, vodio masovne ekspedicije u visokogorske uspone na Olimp, Musalu, Triglav i dr. A preko saradnje sa vojskom za planinare omogućio je uspone na Vršku Čuku, koja je tada bila nedostupna zbog graničnog pojasa.

Za ovaj memorijal odabrana je planina Stol kao Boškova omiljena planina i zaista svojom posebnošću tokom noćnog uspona očarala je sve učesnike ove akcije.

Za mesto kampa odabran je prijatan hlad na samoj ivici bukove šume pored jezera u podnožju planine.

Odmah nakon postavljanja šatora usledile su aktivnosti: neki su odabrali organizovani uspon na obližnju planinu Vizak, a drugi su uživali u kupanju i rashlađivanju na jezeru pored kampa. Dok su neki izabrali laganu šetnju kroz prelepe krajolike ove planine.

Svi su se ponovo okupili u kampu u večernjim časovima kada je upaljena logorska vatra i počelo druženje uz gitaru i pesmu.

Na sam uspon se krenulo u tri časa posle ponoći, a na vrh se izašlo oko pet ujutru.

Nakon uživanja u predivnom izlasku sunca planinari su se vratili u kamp gde je usledio zasluženi odmor, a potom i slobodne aktivnosti do popodneva kada je ovaj memorijal i završen. U planinarskom društvu kažu da su prezadovoljni kako je memorijal protekao i da je u planu da ova akcija postane tradicionalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>