Najnovije vesti
Home / Bor / U Borskom okrugu sve češće odbijanje roditelja da vakcinišu decu
U Borskom okrugu sve češće odbijanje roditelja da vakcinišu decu
Foto: radiomagnum.rs

U Borskom okrugu sve češće odbijanje roditelja da vakcinišu decu

Vakcinacija je najefikasnija i najbezbednija mera preventivne zaštite od infekcija i zaraznih bolesti, a sprovođenje sistemske imunizacije u našoj zemlji usklađeno je sa ciljevima Svetske zdravstvene organizacije, ali je sve češće odbijanje roditelja da vakcinišu decu.

Ovaj trend je u poslednje vreme veoma popularan i u Borskom okrugu gde veliki broj roditelja odbija da vakciniše svoju decu

Bistrica Mihailović Petrović, šef Odseka za sanitarni nadzor za Zaječarski i Borski upravni okrug je prilikom iznošenja podataka o pokretanju prekršajnih postupaka u oblasti sanitarnog nadzora, naglasila da u Borskom okrugu veliki broj roditelja odbija da vakciniše svoju decu.

Prema njenim rečima u Borskom okrugu evidentirano je 9 postupaka zbog neodazivanja roditelja na poziv za vakcinaciju dece.

“Reč je o još jednoj nadležnosti sanitarne inspekcije prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Naime, naša je obaveza  da sankcionišemo roditelje koji ne dovode svoju decu na redovno vakcinisanje “,kaže Mihailović Petrović i dodaje:

“Roditelji to rade vrlo svesno, kampanja je velika, vodi se preko medija, mi to ne možemo da razumemo, ali ni mnogi stručni ljudi. Do sada je bilo redovnih vakcinacija, pa tako nije ni bilo velikog broja zaraznih bolesti. Ubuduće ne znam kako će biti, s obzirom na situaciju”.

Bistrica Mihailović Petrović kaže da kontraindikacije vakcinisanja nisu dokazane, da istovremeno roditelji nisu dovoljno edukovani, te da svom detetu čine lošu stvar ukoliko ga ne vakcinišu.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je  Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je propisano da roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu budu kažnjeni novčano od 30.000 do 150.000 dinara.

“Kada su u pitanju kontraindikacije, one još uvek nisu dokazane, stručni ljudi smatraju da postoje nus pojave koje mogu da se povežu sa vakcinacijom, ali i ne moraju. Sve što je do sad urađeno kada je redovna vakcinacija u pitanju, ima dobre rezultate”, kaže Mihailović Petrović.

 

____________________
Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>