Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U 2016. godini u Zaječaru 3 osobe obolele od tuberkuloze
U 2016. godini u Zaječaru 3 osobe obolele od tuberkuloze

U 2016. godini u Zaječaru 3 osobe obolele od tuberkuloze

Povodom 24. marta Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, danas je u organizaciji Crvenog krsta i Pulmološke službe, u gradskoj upravi u Zaječaru održana konferencija za novinare.

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila 24. mart Svetskim danom borbe protiv tuberkuloze kako bi upozorila na važnost prevencije te bolesti. Namera je da se skrene pažnja javnosti da se i danas tuberkuloza javlja epidemijski u većem delu sveta.

 Doktor Goran Stanković, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu Zdravstvenog centra Zaječar govorio je o trendu opadanja obolelih od tuberkuloze u Zaječarskom okrugu.

„2013. godine na 100 hiljada stanovnika bilo 37 obolelih, a 2015. godine  taj broj je smanjen na 13 obolelih. Trend opadanja obolelih beleži se iz godine u godinu i na području Zaječarskog okruga.  Tako je 2015. godine bilo 11 obolelih, a u protekloj godini  5. Kada je u pitanju grad Zaječar 2015. godine od ove bolesti je obolelo devetoro ljudi, a u 2016. godini 3 osobe“, rekao je dr Stanković, koji je govorio i o simptomima, lečenju, dijagnozi i prevenciji ove bolesti.

„Ova bolest je zarazna ali izlečiva. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tj. vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, i ona tada postaje zaražena.Najčešći simptomi jesu malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena telesna temperatura, uz kašalj koji je čak i krvav i uporan, otežano disanje, bolovi u grudima. Nakon dijagnoze pristupa se lečenju koje traje od 6 do 8 meseci“ objašnjava dr Stanković.

Danijela Kraguljac saradnik u Crvenom krstu Zaječar kaže da ova organizacija u okviru svoje zdravstveno preventivne oblasti u svom planu rada ima i borbu protiv tuberkuloze.

„Povodom važnog datuma želimo da skrenemo pažnju građanima na ovu zaraznu bolest koja je izlečiva. Ovogodišnji slogan je „Zajedno u borbi protiv tuberkuloze.“ Uloga  Crvenog krsta je da da pravu informaciju osobama koje imaju simptome bolesti i da ih upute da se jave svom lekaru“, kaže Kraguljac.

Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze. Od svih slučajeva zabeleženih u Evropskom regionu 80% se nalazi u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Rumuniji. Srbija je zemlja sa srednjom stopom i idemo ka tome da uskoro budemo zemlja sa niskom stopom oboljevanja od tuberkuloze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>