Najnovije vesti
Home / Vesti / Tržišna inspekcija u prošloj godini na području Zaječarskog okruga donela 38 rešenja o oduzimanju robe -VELIKI BROJ GRAĐANA REKLAMIRAO PROIZVODE
Tržišna inspekcija u prošloj godini na području Zaječarskog okruga donela 38 rešenja o oduzimanju robe -VELIKI BROJ GRAĐANA REKLAMIRAO PROIZVODE

Tržišna inspekcija u prošloj godini na području Zaječarskog okruga donela 38 rešenja o oduzimanju robe -VELIKI BROJ GRAĐANA REKLAMIRAO PROIZVODE

Tržišna inspekcija na području Zaječarskog upravnog okruga, u prošloj godini je vršila kontrole po  nalozima za zaštitu intelektualne svojine, kontrole bezbednosti proizvoda, kontrole primene Uredbe o obaveznoj  proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500, kontrole primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti  duvanskom dimu, kontrole prodaje i oglašavanja cigareta i alkoholnih pića, kontrole oglašavanja popusta na uslluge, sniženja cena, prometa robe i usluga, trgovine na otkupnim mestima, kontrole primene Uredbe o posebnim uslovima prometa određene robe, redovne kontrole prometa robe i vršenju usluga.

Tokom 2018. godine inspektori Odeljenja tržišne inspekcije Zaječar  izvršili su ukupno 668 kontrola. Zbog utvrđenih nepravilnosti doneto je  91 rešenje o otklanjanju nedostataka i 38 rešenja o oduzimanju robe. Vrednost oduzete robe stavljene van prometa je u iznosu 15,6 miliona dinara. Podneto je 109 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i podneta tri privredna prestupa.

Tom prilikom izvršene su 196 kontrole primene Zakona o trgovini. Podneto je 37 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneto je 26 rešenja o otklanjanju nedostataka, stavljeno van prometa robe u vrednosti blizu 400 hiljada dinara. Obavljeno je 56 kontrola po Zakonu o zaštiti potrošača. Podneto je 14 zahteva sudiji za prekršaje i doneto je 11 rešenja o otklanjanju nedostataka.

Tokom 2018. godine Odeljenju se javio veliki broj građana sa raznim reklamacijama po pitanju kvaliteta kupljenih proizvoda koji su tražili rešavanje reklamacije. Oni su upućeni na broj telefona Centra za zaštitu potrošača 018 525 040. Takođe, po zahtevima za zaštitu prava intelektualne svojine izvršene su 67 kontrole. Tom prilikom doneta su 30 rešenja o oduzimanju proizvoda sa krivotvorenim žigom. Donet je jedan zaključak o uklanjanju napuštene robe sa krivotvorenim žigom.

Prilikom redovnih inspekcijskih kontrola prometa robe i usluga izvršeno je 187 kontrola primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Podnet je jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka a zbog utvrđenih nepravilnosti doneto je jedno rešenje o otklanjanju nedostataka.

Obavljeno je i 18 kontrola po nalogu za  kontrolu primena Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba. Zbog utvrđenih nepravilnosti doneto je jedno rešenje o nalaganju mera. Izvršeno je takođe 85 kontrola po Zakonu o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti doneto je 16 rešenja o nalaganju mera i podneto je 18 zahteva sudiji za prekršaje.  Ukupna vrednost robe stavljene van prometa iznosi 563.739 dinara.

Izvršene su i tri kontrole primene Zakona o privrednim društvima, doneta su tri rešenja o otklanjanju nedostataka i podneta pet zahteva sudiji za prekršaje, kao i tri kontrole primene Zakona o oglašavanju, doneto je jedno rešenje o otklanjanju nedostataka.

Obavljene su 15 kontrole Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda. Tom prilikom podneta su tri privredna prestupa, doneta su tri rešenja o otklanjanju nedostataka, a ukupna vrednost robe stavljene van prometa iznosi 14,5 miliona dinara.

Izvršeno je 190 kontrola po Zakonu o inspekcijskom nadzoru i zbog utvrđenih nepravilnosti doneto je 27 rešenja o zabrani obavlljanja delatnosti, 8 rešenja o oduzimanju robe i podneto je 34 zahteva sudiji za prekršaje. Takođe, izvršene su takođe 7 kontrole primene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Doneta su tri rešenja o otklanjanju nedostataka, a ukupna vrednost robe stavljene van prometa iznosi 63 hilljade dinara.

Izvršene su i 4 kontrole primene Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>