Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Tribina u Zaječaru -Zajednički u borbi protiv raka grlića materice i pušenja
Tribina u Zaječaru -Zajednički u borbi protiv raka grlića materice i pušenja

Tribina u Zaječaru -Zajednički u borbi protiv raka grlića materice i pušenja

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje „Timok“ i Savetom za zdravlje grada Zaječara danas je za srednjoškolce organizovao tribinu povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice i Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Predavanje i prezentaciju  o prevenciji raka grlića materice održala je dr Dragana Teodosijević, a akcenat je bio na HPV virusu koji je u velikom procentu uzrok ovog oboljenja, kao i na upoznavanje srednjoškolaca sa mogućnošću vakcinisanja protiv ovog virusa.

Dr Olgica Stanojlović direktorka Doma zdravlja je istakla važnost tribine, kao jedan vid prevencije.

„Mi želimo da motivišemo žene da se jave na preventivni pregled. Po oboljevanju od ove bolesti Srbija je na 4 mestu u Evropi, a po umiranju od karcinoma je na 2.mestu u Evropi, a to znači da se sa njegovim otkrivanjem mnogo kasni, jer kod žena svest očigledno nije dovoljno razvijena“, kaže dr Stanojlović.

Predsednik Saveta za zdravlje grada Zaječara Dragan Trajković  rekao je da je ovaj skup vrlo značajan i da savet ima zadatak  da k0nkretizuje poslove  iz oblasti zdravlja.

Na tribini je bilo reči i o Nacionalnom danu bez duvanskog dima, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“.

„Ove godine akcenat je ne samo na aktivne pušače da ostave pušenje, već i na pasivne.  Naš Zavod sprovodi mnoštvo aktivnosti kako bi preneo informacije da je pušenje duvana štetno po zdravlje. U svetu, ali i u našoj zemlji pušenje duvana podnosi puno života pre vremena. Mi želimo da motivišemo ljude da razmisle o svom zdravlju“, rekla je Marina Vojnović ispred Zavodom za javno zdravlje „Timok“.

„Na lokalnom nivou samo svi zajedno možemo da postignemo neke značajnije rezultate, a ova tribina danas je pokazatelj toga i te dobre volje“, naglasila je Ivanka Jović predsednica Crvenog krsta Zaječar.

Na tribini su srednjoškolcima su podeljeni testovi informisanosti, a na kraju tribine je organizovana i evaluacija rešenih testova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>