Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Tribina u Komori Zaječar: Srbija je spremna za dualno obrazovanje
Tribina u Komori Zaječar: Srbija je spremna za dualno obrazovanje

Tribina u Komori Zaječar: Srbija je spremna za dualno obrazovanje

U Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru danas je organizovana tribina na temu „Perspektive dualnog obrazovanja u Timočkoj krajini“. 

Na tribini je govorila Gabrijela Grujić, savetnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje kao i mr Mirjana Kovačević, direktor Centra za edukaciju PKS.

„Dualno obrazovanje podrazumeva da se jedan deo školovanja realizuje u preduzećima, ali i da se preduzeća više uključe u smislu iskazivanja potreba koja to zanimanja treba školovati“, rekla je na tribini u Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru Mirjana Kovačević ispred Privredne komore Srbije.

Kovačević je govorila o tome kako uspostaviti što bolju saradnju privrede i škola a radi uspostavljanja funkcionalnog obrazovanja naših mladih ljudi za potrebe i u funkciji razvoja privrede.

„Mladi treba da vide dok se još školuju kako to izgleda kad se radi, pa ih to i opredeljuje možda i za otpočinjanje nekog samostalnog posla“, kaže Kovačević.

„U Srbiji već postoje određeni pilot projekti i 18 škola je uključeno u dualno obrazovanje, 5 obrazovnih profila, iz metalske, elektroindustrije, drvnoprerađivačke i trgovine. Preko 60 preduzeća je otvorilo vrata za školovanje đaka,i oko 1000 učenika se školuje na ovaj način u nekoliko regiona u Srbiji. Radi se na zakonodavnom okviru, i nadamo se da će uskoro biti uspostavljen, a neophodan je radi preciznog sistemskog definisanja prava i obaveza svih učesnika u procesu dualnog obrazovanja“, rekla je Kovačević.

Gabrijela Grujić, savetnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje je naglasila da veliko interesovanje za temu dualnog obrazovanja u Komori Zaječar,  govori u prilog tome da je uvođenje dualnog obrazovanja i više nego potrebno u našoj zemlji.

„Nastavni plan i program se organizuje drugačije, kao i upis za sledeću školsku godinu, a kada se radi o srednjem stručnom obrazovanju, jer je fokus na funkcionalnosti znanja, a prioritet su nam srednje stručne škole. Ove godine će učestvovati i predstavnici iz PKS, predstavnik lokalne samouprave, načelnik školske uprave, direktor, jedan veliki stručni tim koji će sagledati sve ono što je neophodno našoj privredi, a mi ćemo se iz Ministarstva prosvete rukovoditi time da organizujemo nove profile u skladu sa potrebama koje se javljaju“, navodi Grujić.

Dejan Tošić predsednik Regionalne privredne komore Zaječar je ovom prilikom  istakao veliki značaj dualnog obrazovanja i naglasio da će privredna komora biti spona između obazovanja i privrednih društava.

„Sa dualnim obrazovanjem se već krenulo, i očekujemo da strane firme prenesu svoje iskustvo i nama i da će naše kompanije preuzeti taj deo odgovornosti vezan za dualno obrazovanje“, rekao je Tošić.

Na tribini u Komori Zaječar bili su prisutni  privrednici Timočke krajine, načelnici zaječarskog i borskog okruga, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici školske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Zaječar i Bor, direktori srednjih škola.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>