Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Tim „Eco aqua“ iz rudnika „Vrška Čuka“ finalista Tehnološke inovacije za 2016. godinu
Tim „Eco aqua“ iz rudnika „Vrška Čuka“ finalista Tehnološke inovacije za 2016. godinu

Tim „Eco aqua“ iz rudnika „Vrška Čuka“ finalista Tehnološke inovacije za 2016. godinu

Tim „ECO AQVA“ iz Rudnika antracita  “Vrška Čuka“  Avramica kod Zaječara, u saradnji sa Tehničkim fakultetom iz Bora, ušao je u finale Tehnološke inovacije za 2016. godinu. 

-Naša Inovacija se sastoji u proizvodnji filter antracita, od našeg uglja antracita, a koji se koristi za prečišćavanje : vode za ljudsku upotrebu, industrijski zauljene i zamašćene vode, kao i rudničkih otpadnih voda, navode u timu „Eco aqua“.

Ranijih godina su najzastupljenije inovacije bile iz oblasti poljoprivrede, informaciono-komunikacionih tehnologija, energetike i mašinstva, ali su, takođe, bile zastupljene i one iz oblasti biotehnike, materijala, medicine, ekologije, saobraćaja, voda itd. Pobednik 2015. je bio tim Banki iz Novog Sada, sa inovacijom Bankarski kiosk – automat koji u potpunosti zamenjuje bankarski šalter. Godinu dana ranije pobedila inovacija Super vlakna, što je inovativna metoda dobijanja prirodnih dijetetskih vlakana žitarice tritikale. U godinama koje su prethodile pobeđivale su: Uređaj sa neuro povratnom spregom za povratak izgubljenih funkcija kod ljudi sa invaliditetom (2013, informaciono-komunikacione tehnologije, medicina), Inovativna metoda za dobijanje brašna od tikve golice (2012, poljoprivreda), Mašina za branje bobičastog voća (2011, poljoprivreda), Inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje invertnog sirupa (2010, biotehnika) itd.

Finale takmičenja zakazano za 20. decembar 2016, uz direktan prenos na programu Radio televizije Srbije.

Takmičenje se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredne komore Srbije, Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda i Radio televizije Srbije.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>