Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Težak život Bobana Jankovića iz Male Jasikove -Ima 30 godina i ostaje bez vida jer nema novac za kupovinu injekcija (FOTO)
Težak život Bobana Jankovića iz Male Jasikove -Ima 30 godina i ostaje bez vida jer nema novac za kupovinu injekcija (FOTO)

Težak život Bobana Jankovića iz Male Jasikove -Ima 30 godina i ostaje bez vida jer nema novac za kupovinu injekcija (FOTO)

Život bez hrane, struje, vode, ogreva za zimu, kanalizacije…teško je zamisliti. A kada se na sve te probleme doda loše zdravstveno stanje i nedostatak novca za lečenja, dobija se težak život prepun problema. Rešenje ni na vidiku…Ovakvim životom živi tridesetogodišnji Boban Janković iz Male Jasikove.

Boban Janković iz Male Jasikove ostao je bez oba roditelja kada je imao 19 godina. Život ga nije mazio ali je bio vredan, nije birao poslove, trenirao je fudbal i borio se za život. Pre 10 i više godina dijagnostifikovan mu je dijabetes i počeo je da prima insulin. Od pre nekoliko meseci, zbog lošeg zdravstvenog stanja,  počeo je i vid da ga izdaje. Međutim, tu se problemi ne završavaju. Osim što je ostao bez vida, sada je i bez struje, vode, osnovnih uslova za normalan život a nema ni ogreva. Korisnik je Narodne kuhinje ali hranu koju dobija ne bi smeo da jede zbog zdravstvenih problema. Novac za hranu koja mu je propisana od strane lekara, nema, a ni za injekcije koje koštaju 120.000 dinara koje mora da primi zbog bolesti. Rešenje Bobanovih problema se ne nazire.

Crveni krst u Zaječaru u saradnji sa Gradskom upravom a uz pomoć donacije marketa „Tekijanka“ iz Kladova, uspeo je da obezbedi 70 artikala namirnica koje su propisali u zaječarskom Zavodu za javno zdravlje „Timok“ a koje bi Boban, kao dijabetičar, trebalo da konzumira. Prema rečima Vladana Markovića, sekretara zaječarskog Crvenog krsta, čine se svi napori da se Bobanu maksimalno pomogne ali su sva rešenja, na žalost, kratkoročna.

„Ono što smo mi uspeli da uradimo je i to da prilagodimo šest obroka, koliko Boban dobija kao korisnik Narodne kuhinje, njegovom načinu ishrane. Nije ni malo lako spremati posebno obroke jer imamo puno korisnika Narodne kuhinje, ali želimo da Bobanu maksimalno pomognemo kako se njegovo zdravstveno stanje ne bi još više pogoršalo. Sada smo obezbedili pomoć u vidu zdrave hrane koju će Boban imati u nekom kratkom vremenskom periodu. Međutim, Boban mora da jede na svaka tri sata, pa je ova pomoć samo na neki kraći vremenski period. Moram da napomenem i to da ova pomoć ne bi bila moguća bez dobre saradnje sa Gradskom upravom, kao ni marketa „Tekijanka“ koja nam je omogućila donaciju i hvala im“, rekao je Marković i dodao:

„Boban nema pravo ni na kakvu novčanu pomoć zbog kuće u kojoj živi jer je u njegovom vlasništvu. Potrebno je obezbediti 120 hiljada dinara kako bi primio injekcije koje će mu omogućiti da ne izgubi u potpunosti vid. Crveni krst će u dogovoru sa lokalnom samoupravom, obezbediti prevoz do zaječarskog Zdravstvenog centra kako bi u narednom periodu Boban obavio sve neophodne preglede i kako bi dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu. To je ono što mi možemo za sada da učinimo“.

Iz Crvenog krsta apeluju na sve ljude koji mogu i žele da pomognu, da se obrate ovoj organizaciji kako bi zajedničkim snagama uspeli da pomognu Bobanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>