Najnovije vesti
Home / Vesti / TEHNIČKA ŠKOLA DOBIJA NOVI OBRAZOVNI PROFIL u IT oblasti
TEHNIČKA ŠKOLA DOBIJA NOVI OBRAZOVNI PROFIL u IT oblasti

TEHNIČKA ŠKOLA DOBIJA NOVI OBRAZOVNI PROFIL u IT oblasti

Na nedavno održanoj sednici Gradskog veća u Zaječaru, usvojen je Predlog Zaključka o davanju saglasnosti za verifikaciju obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija u Tehničkoj školi u Zaječaru. Naime, Tehnička škola je Rešenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 9.1.2014. godine verifikovana za obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija – ogled i ministar je svojom odlukom preveo ovaj obrazovni profil u redovan sistem srednjeg stručnog obrazovanja, a školske 2018/2019. godine za taj obrazovni profil doneti su novi nastavni planovi i programi.

„Od 2014. godine u Tehničkoj školi u Zaječaru postoji ogledni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija a sada postoji mogućnost da se u školskoj 2018/2019. godini otvori jedno takvo odeljenje, sa 30 učenika, koje će raditi po planu i programu. Tehničkoj školi je potrebna saglasnost lokalne samouprave kako bi se Ministarstvu poslao zahtev za verifikaciju tog obrazovnog profila u četvorogodišnejm trajanju“, istakao je isvestilac po ovoj tački, Dragan Vukašinović.

Od školske 2013/2014. godine u školi su upisivani učenici u ovom obrazovnom profilu koji je bio u ogledu i za te četiri godine donja granica na upisu učenika nikada nije bila manja od 86 bodova, navodi se u obrazloženju. Takođe se dodaje da su pored odličnih rezultata koji su učenici pokazali u usvajanju sadržaja predviđenih nastavnim planom i programom, učenici tog oglednog odeljenja pokazali su i odlične rezultate u vannastavnim aktivnostima. Razvoj IT industrije je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i trenutno najveća potreba za obrazovnim kadrovima je upravo u toj oblasti. Školovanjem učenika u obrazovnom profilu stvara se neophodna baza za razvoj IT oblasti u Gradu Zaječaru,  dodaje se u obrazloženju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>