Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Svetski dan šuma: Čuvajmo park šumu Kraljevica!
Svetski dan šuma: Čuvajmo park šumu Kraljevica!

Svetski dan šuma: Čuvajmo park šumu Kraljevica!

Širom sveta danas se obeležva Svetski dan šuma, 21. mart, koji je 1971. godine ustanovila Generalna skupština Evropske konfederacije za poljoprivredu, s ciljem da poveća svest svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka.

Zaječar se može pohvaliti park- šumom Kraljevica na 800 metara od centra grada. Nazivamo je i „pluća grada“, a inače u životima Zaječaraca Kraljevica koja se  ističe živopisnim izgledom prirode zauzima posebno mesto.

„Koliko je veliki značaj šume za čoveka ne treba posebno isticati samo na Svetski dan šuma, moramo kao žitelji grada koji ima takvo bogatstvo svakog dana biti svesni njenog značaja. Moramo čuvati našu Kraljevicu“, kaže Dobrila Radosavljević šef radne jedinice „Zelenilo“ Zaječar i dodaje:

„Borova kultura na Kraljevici je u jako lošem stanju. Kada je u pitanju borova kultura tretiranje protiv potkorenjaka je rađeno 3 puta i to u 3 navrata, 3 godine zaredom i to je samo usporilo bolest koja je gotovo zahvatila  celu borovu kulturu. Ono što možemo da preduzmemo je samo tehničko uklanjanje od stabla do stabla, a neki drugi vid tretranja se više ne radi. Osim borove kulture park šumu Kraljevica čine i lišćari kao podmladak, tu su lipa i jasen i oni su u dosta dobrom stanju“.

JKP „Higijena“ kojem je data na gazdovanje park šuma Kraljevica u svojoj službi „Zelenila“ ima i čuvara šume, koji vodi računa o šumi.

„Mi smo ove zime imali jako izraženu seču. Kada kažem seča šume ne mislim na debela stabla, već na ona tanja. Ono što nije dobro je da su u pojedinim delovima šume to mlade sadnice, stare 10 godina. Sankcije za sve počinioce  naravno slede“, naglašava Radosavljević i savetuje građane Zaječara da vode računa o Kraljevici:

„Treba da čuvamo našu Kraljevicu koja je 80 % pod šumom! Ne smemo da dozvolimo da dođe do seče mladih sadnica, jer se one jako teško obnavljaju. Nama je šuma potrebna“!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>