Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Svetski dan Rotarija -Došenović: POBOLJŠATI USLOVE ŽIVOTA U SFERAMA GDE JE TO MOGUĆE
Svetski dan Rotarija -Došenović: POBOLJŠATI USLOVE ŽIVOTA U SFERAMA GDE JE TO MOGUĆE

Svetski dan Rotarija -Došenović: POBOLJŠATI USLOVE ŽIVOTA U SFERAMA GDE JE TO MOGUĆE

Danas je rođendan Rotari klubova, 23. februar -Svetski dan Rotarija, dan razumevanja i mira

Kada se 23. februara 1905. godine Pol Haris sastao sa tri prijatelja da osnuje organizaciju koja je trebalo da promoviše prijateljsko druženje među poslovnim ljudima, nije pretpostavljao da će mnogo  godina kasnije Međunarodna Rotari Organizacija brojati oko 1.300.000 članova okupljenih u skoro 30.000 klubova u 162 zemlje sveta. Organizacija je nazvana Rotari, jer su sastanci u početku bili naizmenično na radnim mestima članova.

Rade Došenović predsednik Rotari kluba Zaječar kaže da je pokret osnovan pre 110 godina u Americi, a danas se slavi godišnjica Fondacije.

„To je jedan poseban deo koji se bavi finansiranjem projekata vezanih za humanitarni rad. Najveći projekat Rotarija je Polio Plus program, pokrenut 1985. godine, čiji je cilj iskorenjivanje dečije paralize, a predviđa se da će biti uspešno završen u prvoj deceniji 21. veka uz ukupni budžet od preko 600.000.000 dolara“, kaže Došenović.

„Cilj postojanja Rotari klubova je da se formira što više klubova u lokalnim sredinama, jer je naše delovanje prvenstveno vezano za poboljšanje uslova života u sferama gde je to moguće“, naglašava Došenović.

Rotari klub Zaječar imao je mnoštvo humanitarnih aktivnosti u 2016. godini, među kojima su i donacija automatskog hematološkog analizatora Zdravstvenom centru u Negotinu i Domu zdravlja u Svrljigu u saradnji sa RC Kikinda, dodela 450 božićnih paketića deci bez roditeljskog staranja, koja su štićenici Centra za socijalni rad u Zaječaru, u januaru ove godine u saradnji sa Refugee Aid Serbia (vrednost oko 9000 €), donacija Zdravstvenom centru u Zaječaru 10 kreveta sa dušecima (u saradnji sa RC Beograd Metropolitan, vrednost 2000 €), 100 kompleta posteljina i 40 komada sanitarija iz proizvodnog programa Gorenje Home doo Zaječar vrednost oko 3000 €.

Rotari klub Zaječar broji 18 članova i postoji od 2006. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>