Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar obeležava Svetski dan pešačenja: START ISPRED SPORTSKE HALE NA KRALJEVICI
Zaječar obeležava Svetski dan pešačenja: START ISPRED SPORTSKE HALE NA KRALJEVICI

Zaječar obeležava Svetski dan pešačenja: START ISPRED SPORTSKE HALE NA KRALJEVICI

Planinarsko smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ Zaječar, povodom Svetskog dana pešačenja, a u okviru šire akcije koju organizuje Planinarski savez Srbije u gradovima Srbije, organizuje dan pešačenja u Zaječaru, u subotu 15. seprtembra.

Kako organizatori najavljuju, biće organizovana šetnja po Kraljevici, sledećom trasom: Sportstka hala – spomenik „Vešala“ – Fakultet za Menadžment – Planinarska kuća na istočnoj Kraljevici. Dužina trase je oko 4,5 km, laka je i dostupna svima.

Polazak je u 10.00 sati ispred sporstke hale na Kraljevici.

Dan pešačenja u Srbiji je sportsko rekreativna i ekološka manifestacija koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenja zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Pešačenje je aktivnost koja se zbog civilizacijskih tokova sve manje upražnjava na radnom mestu i svakodnevnom životu te je  stoga potrebno ukazivati na njegov značaj i lekovita svojstva po opšte zdravstveno stanje svakog pojedinca. Kretanje kroz prirodu u grupi, u paru ili pojedinačno aktivnost je koja ne zahteva komplikovanu opremu, može se upražnjavati u neposrednoj okolini svih naselja u Srbiji i nije ograničena na deo populacije. Pešačenjem se možemo baviti svi, od ranog detinjstva do duboke starosti. Jedna od najznačajnijih dimenzija organizovanih pešačkih manifestacija je podizanje ekološke svesti i aktivizma. Pešačenje je aktivnost koja je u ekspanziji, zajedno sa brojem poklonicima pešačenja u Evropi raste i broj obeleženih i uređenih pešačkih puteva. Od 12 pešačkih puteva koji se protežu preko evropskog kontinenta preko naše zemlje prelaze dva: E4 I E7.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>