Najnovije vesti
Home / Kultura / Svetski dan muzike obeležen i na zaječarskom skveru
Svetski dan muzike obeležen i na zaječarskom skveru

Svetski dan muzike obeležen i na zaječarskom skveru

PREDIVAN KONCERT NA TRGU

Svetski dan muzike obeležen je juče i na gradskom trgu u Zaječaru. Tim povodom, na skveru, ispred Osnovnog suda,  nastupilo je 18 učenika „Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Ovaj izuzetno lep koncert izazvao je posebnu pažnju građana.

„Ovaj dan se tradicionalno obeležava u Zaječaru. Ovde su učenici od prvog do šestog razreda koji su svirali na svim instrumentima koje imamo, na violini, harmonici, klaviru, gitari. Vidim da je ovaj koncert interesantan Zaječarcima što me raduje“, rekao je Ivan Kostić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Choen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta koji je najduži dan u godini. Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fete de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svetskoga dana muzike i prvoga dana leta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

USPEŠNA GODINA, UČENICI OSVOJILI OKO STO NAGRADA

Inače, ova školska godina je za učenike zaječarske Muzičke škole bila uspešna, a svoje zadovoljstvo izrazio je i direktor Kostić.

„Ovo je za nas bila uspešna godina, jako sam zadovoljan postignutim rezultatima. Takmičenja su završena i naši učenici su osvojili oko sto nagrada. Inače, junski upis je završen i primili smo dosta dece. Interesenata ima i više nego što treba i što možemo da primimo. Sad ih je primljeno blizu 40, ali bi voleli da ih u avgustovskom roku upišemo još. Deca vole ovu vrstu muzike, koja inače u društvu nije popularna, ali je pitanje hoće li neko i profesionalno da se opredeli za muziku. Uprkos tome, mi imamo dosta talentovane dece. Ove godine polovina naših učenika koji su završili šesti razred je nastavilo školovanje, što ohrabruje“, kaže direktor Kostić.

Zaječarsku Muzičku školu pohađa oko 230 učenika. Interesovanja za sve instrumente je uglavnom isto, ali je ipak najpopularnija gitara.

Uslovi za rad u školi su solidni, uprkos tome što je zgrada izuzetno stara. Ono što muči zaposlene je dotrajali krov koji se nalazi iznad tri objekta –  Pozorišta, Specijalne škole i Muzičke, pa su očekivanja da će se to sanirati kroz neki zajednički projekat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>