Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Svetski dan belog štapa u nedelju, 15. oktobra -Zajedničke površine moraju da budu bezbedne
Svetski dan belog štapa u nedelju, 15. oktobra -Zajedničke površine moraju da budu bezbedne

Svetski dan belog štapa u nedelju, 15. oktobra -Zajedničke površine moraju da budu bezbedne

Svetski Dan belog štapa, dan kada se podiže svest o bezbednosti i samostalnosti osoba koje žive sa slepoćom i slabovidošću, biće obeležen u nedelju, 15. oktobra. Obeležavajući svetski Dan belog štapa, Svetski savez slepih će ove godine skrenuti pažnju na zajedničke površine rastućeg trenda uglavnom u centrima gradova, gde vozila, pešaci i biciklisti spontano dele isti prostor i izražava zabrinutost da zajedničke površine mogu da uzrokuju znatnu opasnost po bezbednost slepih, ukoliko su neadekvatno urađene.

Svetski savez slepih je izradio dokument koji odražava stav o zajedničkim površinama, u kome su skicirane osnovni principi i preporuke za uprave i gradske planere koje bi trebalo da imaju u vidu prilikom uređivanja i puštanja u rad zajedničkih površina, kako bi se obezbedio lak pristup i bezbednost za slepe i slabovide.

Svetski savez slepih je osnovao i komitet koji vodi gospođica Martina Eibl-Vilijamson, blagajnik Svetskog saveza slepih, a čiji je zadatak monitoring problema vezanih za zajedničke površine i razvoj daljih smernica i preporuka. Ona objašnjava da se kod zajedničkih površina vozači, pešaci i biciklisti oslanjaju na kontakt očima kad pokazuju da će ući na zajedničku površinu.

„Ali „slepi i slabovidi su tu u nepovoljnom položaju, budući da mi ne možemo ostvariti kontakt očima sa vozačima i biciklistima da bismo znali da li su nas primetili ili ne i odlučili kada je bezbedno da stupimo u taj prostor. Takozvana tiha vozila stvaraju veći rizik za pešake koji su slepi ili slabovidi, pošto ih je teško otkriti, posebno na zajedničkim površinama, budući da ne proizvode dovoljno glasan zvuk da bi se mogla čuti“, kaže Martina Eibl-Vilijamson, blagajnik Svetskog saveza slepih.

Uprave i gradski planeri treba da jačaju programe za podizanje svesti za pešake, vozače i bicikliste, kako bi naučili kako da bezbedno koriste zajedničke površine.

„Takođe želimo da odgovarajuća tehnička pravila za bezbedne zajedničke površine budu inkorporirana u državne zakone o saobraćaju i u zakone lokalnih uprava. Slepi i slabovidi treba da žive u svetu koji je dostupan, bezbedan i lak za kretanje. Obeležavajući svetski Dan belog štapa, Svetski savez slepih apeluje na vlade, gradske planere i ostale zainteresovane strane da konsultuju slepe i slabovide i uključuju ih u uređivanje, planiranje korišćenje i monitoring bezbednih zajedničkih površina“, navodi se u saopštenju Svetskog saveza slepih i slabovidih.

Beli štap je najuobičajenije pomagalo za kretanje koje koriste slepi i slabovidi u svetu. Širom sveta ovo pomagalo se priznaje kao simbol samostalnosti, slobode i pouzdanosti, budući da ono omogućava slepoj osobi da se kreće slobodno i bezbedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>