Najnovije vesti
Home / Ritam grada / SVETOSAVSKI TURNIR U ŠAHU organizovan i ove godine u Tehničkoj školi
SVETOSAVSKI TURNIR U ŠAHU organizovan i ove godine u Tehničkoj školi

SVETOSAVSKI TURNIR U ŠAHU organizovan i ove godine u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi u Zaječaru u toku je Svetosavski turnir u šahu za učenike srednjih škola. Ovaj tradicionalni turnir, organizuje se 11. godinu zaredom, sa ciljem da se učenici srednjih škola okupe ne jednom mestu, druže i razviju ljubav prema ovoj strateškoj društvenoj igri. Ove godine, turnir je okupio 12 takmičara, što je, prema rečima organizatora, upola manji broj učesnika, nego ranijih godina.

Jovana Nikolić, učenica trećeg razreda zaječarske Gimnazije, od pre dva meseca, počela je da svoje slobodno vreme, posvećuje jednoj od najpopularnijih društvenih igara na svetu, šahu. Kako kaže, šah joj je delovao primamljivo i interesantno, pa se zbog toga odlučila upravo za tu društvenu igru.

„Šah mi se učinio kao zanimljiva igra, pa sam zbog toga počela da igram ovu igru, i bila sam u pravu, stvarno je zanimljivo. Dok igram, ne razmišljam ni o čemu i baš mi prija“, rekla je Jovana.

Poznato je da svaka igra pozitivno utiče na decu, ali šah ima posebne prednosti, jer je dokazano da se umna sposobnost bolje razvija kod dece koja igraju šah nego kod dece koja se ne bave ovom aktivnošću. Poznato je i da ova deca ostvaruju i bolje rezultate u školi. Sudija na ovom turniru, Vladica Simić i predsednik Omladinskog ženskog šahovskog kluba u Zaječaru, ističe da je turnir ove godine organizovan po nešto drugačijem sistemu.

„Turnir je organizovan za sve učenike srednjih škola. Svaki učesnik igra sa svakim, što znači da 12 učesnika igraju 11 partija, onaj ko osvoji najveći broj poena je pobednik turnira, što je najrealnije. Tako, na primer, nije bilo ranijih godina zbog velikog broja učesnika, pa je igrano po kup sistemu, odnosno na ispadanje. Ove godine je takmičenje realno i videćemo ko je najbolji“, kaže Simić.

Tenička škola u Zaječaru ovaj turnir uspešno organizuje već jedanaesti put, a cilj je, prema rečima direktora te škole, Gorana Stankovića, uvek isti.

„Povod turnira je sutrašnje obeležavanje dana Svetoga Save, a cilj je da okupimo učenike zaječarskih srednjih škola na jednom mestu, sve one koji vole šah i koje šah povezuje, da se ovih dva dana, koliko traje turnir, uživaju u šahovskoj igri. Od generacije do generacije zavisi i broj učesnika. Nekada smo imali po 30 učesnika, a ove godine 12″, istakao je Stanković.

Svetosavski turnir u šahu završava se danas popodne, kada će biti proglašen najbolji šahista među srednjoškolcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>