Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sveti Trifun -Evo ko danas i zašto orezuje vinograde!
Sveti Trifun -Evo ko danas i zašto orezuje vinograde!

Sveti Trifun -Evo ko danas i zašto orezuje vinograde!

U crkvenoj tradiciji danas je Sveti Trifun i Sveti Valentin. Sveti Trifun kod pravoslavaca, Sveti Valentin kod rimokatolika.

Stariji koji više naginju tradicijama obeležavaju ovaj dan na svoj način, posebno ako se bave vinovom lozom, a mladi kojima je zaljubljivanje u prirodi polako uvode Svetog Valentina različitim manifestacijama obostrane ljubavi i pažnje.

U vreme kada se evropske crkvene ideje o Hristu i ljubavi približavaju jedna drugoj, Sveti Valentin može biti zgodna prilika da se afirmiše vrednost zaljubljivanja i ljubavi između polova, a posebno vrednost plodnosti i potomstva koje su manifestacija zdravlja i krajnji cilj ljubavi između polova.

U vreme globalizacije i češćeg obeležavanja Sveti Valentina na našim prostorima treba uzeti u obzir neka saznanja da je zapadna civilizacija umorna od pisanja čestitki sa srcem probodenim strelom i izradi kolača i istom simbolikom i nekih drugih tome sličnih predmeta koje zaljubljeni poklanjaju danas jedni drugima.

Sveti Trifun je prvi srpski naučnik. Kako, pitamo se? Čuvajući ovce i koze po kamenjarima na Balkanu, on je zapazio da kada ovce i koze obrste vinovu lozu dogodine ona bolje rodi i grožđe je slađe. Tada je odlučio da i on to učini orezujući vinovu ozu – kosirom. Nakon toga zapazio je da je grožđe orezane vinove loze krupnije i slađe. Tako je nastala vinogradarska tradicija obeležavanja Svetog Trifuna, jer tog dana započinje orezivanje vinograda. Upravo zbog toga on se u nekim selima i naviza Sv Trifun Orezoj ili Orezac.

Kod vinogradara danas se obeležava započinjanje orezivanja vinograda, prvog među poslovima u polju. Simbolično to učini domaćin slave, najbolji u selu, jer kako kažu on je uzor i predvodnik u poljskim i drugim domaćinskim poslovima. To može biti samo onaj koji zna kada treba započeti rezidbu, kopanje, prskanje, berbu vinograda i pretakanje vina. Taj zna sa kojim sredstvima i na koji način je to najbolje činiti. On je uvek dobre volje i raspoloženja da drugima pokaže primerom svojim kolika je njegova ljubav prema vinovoj lozi i poslovima u njenom odgajanju i proizvodnji grožđa i vina i njegovoj nezi i koji zato što u poslu postiže uspehe nije licemeran i ne zavidi drugima.

Ako bismo potražili pravi smisao i jednog i drugog shvatanja ovog datuma, on se nalazi u odličnom moralu u jednom delu u onom moralu prema radu i odgovornosti za postizanje uspeha u poslu, a u drugom, u odnosu prema ljubavi, između polova kao najvećoj vrednosti usađenoj u ljudskoj prirodi i prema plodnosti, prirodnosti čoveka i manifestaciji zdravlja koju svako treba da iskoristi u životu kao najbolji dokaz polne ljubavi i izraz prave životne sreće.

Doktor Petar Paunović

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>