Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Svečanom akademijom obeležen veliki jubilej Gimnazije u Zaječaru: „KVALITETNIM OBRAZOVANJEM DO NAPRETKA JEDNOG DRUŠTVA“! (AUDIO)
Svečanom akademijom obeležen veliki jubilej Gimnazije u Zaječaru: „KVALITETNIM OBRAZOVANJEM DO NAPRETKA JEDNOG DRUŠTVA“! (AUDIO)

Svečanom akademijom obeležen veliki jubilej Gimnazije u Zaječaru: „KVALITETNIM OBRAZOVANJEM DO NAPRETKA JEDNOG DRUŠTVA“! (AUDIO)

Zaječarska gimnazija je juče je u Pozorištu „Zoran Radmilović“ svečanom akademijom obeležila svoj veliki jubilej, 180 godina rada i postojanja. 

Pred prepunom salom u zaječarskom pozorištu uz predivne zvuke i bogat program u kome su učestvovali učenici i profesori zaječarske gimnazije, dostojanstveno je obeležen ovaj značajan datum. Akademiji je prethodila svečana sednica i obilazak stare zgrade Gimnazije.

Nakon scenskih nastupa, plesnih i muzičkih tačaka  zaječarskih gimnazijalaca i njihovih profesora, u kojima je publika uživala, svečanom skupu se obratio Srđan Stanojević direktor Gimnazije. Stanojević je naglasio ovom prilikom da Gimnazija učestvuje u kulturnim i naučnim dešavanjima u gradu.

„Samo u ovoj školskoj godini organizovali smo mnoštvo akrivnosti. Biti direktor ove ustanove je velika čast ali je i  veoma odgovoran posao. Gimnazija je u svojoj novijoj istoriji doživela nekoliko teških trenutaka, iseljenje iz matične zgrade. To je jedina Gimnazija u Srbiji  koja nije u svojoj zgradi. Pre samo 10 dana ukinuto je jedno odeljenje matematičkog smera. Ovo je jedina Gimnazija u Srbiji u kojoj je ukinuto jedno odeljenje. Mi ćemo i dalje dostojanstveno  da funkcionišemo i da se nadamo da će kvalitet i rad jednog dana prevagnuti“, rekao je Stanojević.

Snežana Marković savetnik u Ministarstvu prosvete i bivša gimnazijalka Zaječara ovom prilikom je rekla da joj je čast što je prisutna na ovom velikom događaju.

„Gimnazija u Zaječaru se uvek posebno isticala identitetom. Kvalitetno obrazovanje je osnov napretka društva. Gimnazija mora da bude svesna svoje važnosti i ona je na dobrom putu da povrati sjaj koji je imala nekada. Želim vam da Gimnazija ponovo bude škola koju upisuju i završavaju najbolji zaječarski đaci“, poručila je Marković.

Član Privremenog organa grada Zaječara Stefan Zankov je obraćajući se prisutnima rekao da je priča o zaječarskoj Gimnaziji priča o istoriji Zaječara.

„Grad Zaječar je tokom 2016. godine i početkom 2017. godine pokazao jedan kvalitet kada je reč o odnosu prema svim školama pa tako i prema Gimnaziji u smislu popravljanja njihovih položaja. Uvek ćete imati maksimalnu podršku grada. Rezultati i zasluge pripadaju učenicima i profesorima. Gimnazija se može smatrati  reprezentativnom  školom. Sa direktorom Stanojevićem  Grad ima odličnu saradnju“, kaže Zankov.

Vladislav Milojević takođe član Privremnog organa grada Zaječara je na svečanosti rekao da su istoriju pisali upravo đaci Gimnazije u Zaječaru koji ostvaruju prestižne nagrade na svim poljima i takmičenjima.

„Čestitam svim đacima, profesorima, osoblju. Vidimo se na proslavi  200 godina Gimnazije. Koreni učenja su gorki ali su plodovi slatki“, rekao je Milojević

 Publiku u zaječarskom pozorištu  je oduševio i „Creativo“ gudački kvartet iz Niša koji je svojim nastupom bio deo cele priče jubileja.

Gimnazija u Zaječaru spada u red nastarijih škola ove vrste u Srbiji. Ona je prva srednja škola u istočnoj Srbiji koja je otvorila vrata učenicima, davne, 1836. godine. Prvi gimnazijski učitelj, Živojin Kerečki, stigao je u Zaječar iz Srema pre prvog lekara. Tada se zvala Glavna škola i imala je dva razreda gimnazije, a 1884. godine Zaječar dobija potpunu, sedmorazrednu gimnaziju. Godine 1883. Gimnazija je prešla u novu zgradu za koju je projekat uradio Rihard Lang, deda čuvenog Zaječarca Zorana Radmilovića. Mnogobrojni ratovi u Srbiji su prekidali rad škole (Timočka buna, Balkanski ratovi, I, II svetski rat). Godine 1960. odlukom Saveta za prosvetu Narodnog odbora, Viša gimnazija je preseljena u novoizgrađeni blok srednjih škola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>