Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Svečano otvoren 6. Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ -Veliki broj posetilaca i izlagača iz zemlje i regiona
Svečano otvoren 6. Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ -Veliki broj posetilaca i izlagača iz zemlje i regiona

Svečano otvoren 6. Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ -Veliki broj posetilaca i izlagača iz zemlje i regiona

Zanatlije, trgovci, domaćice koje se bave proizvodnjom ručnih radova i tradicionalnih specijaliteta, ćurčije, cvećari, biljari, medari, proizvodjači suhomesnatih proizvoda, domaće rakije i vina, proizvodjači poljoprivrednih mašina, danas su na zaječarskom trgu kako bi posetiocima 6. Medjunarodnog sajma „Zdravo-domaće-prirodno“ predstavili svoje proizvode. Uporedo sa ovim, u Zajecaru se danas održavaju još dva sajma, Sajam finansiranja, treći po redu i drugi Sajam turizma. 

Sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ je svečano otvoren u 11 sati na gradskom trgu, nastupom članova Centra za tradicionalnu umetnost „Koreni“ iz Zaječara, a prisutne je pozdravio Dejan Tošić, predsednik Regionalne privredne komore Zaječar, koji se tom prilikom zahvalio gostima i izlagačima, ukazujući na značaj sajma.

„Želim vam toplu dobrodošlicu na Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“. Naš sajam nastavlja da živi, a ove godine, prvenstveno zahvaljujući gradu Zaječaru, koji je prepoznao značaj ove manifestacije, ne samo za grad, već i za čitav region, i prihvatio da finansira troškove organizacije sajma. Prošle godine je naš sajam obeležio svoj mali jubilej, pet godina postojanja i okupio 500 izlagača iz zemlje i inostranstva. Ove godine je broj onih koji izlažu, nešto manji, ali je interesovanje i dalje veliko, što ide u prilog činjenici, da smo na dobrom putu, da napredujemo i da opravdamo svrhu svog postojanja“, istakao je Tošić i dodao:

„Prošle godine je sajam posetilo oko 5 hiljada ljudi, ove godine verujem da će ih biti i više. Ponosni smo na veliki broj izlagača i naših gostiju koji dolaze iz gotovo svih krajeva Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske. Danas na jednom mestu u Zaječaru imamo brojne i raznovrsne proizvode, čuvene Vojvođanske kulene, razne vrste slanih i slatkih pita uvijača, ajvar i zimnicu, visokokvalitena vina, čajeve, rakije i med, a tu je i naš najpoznatiji brend „Zaječarsko pivo“ i još puno raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda. Svi su tu, od najmanjih individualnih poljoprivrednih gazdinstava pa do najvećih kao što su Fabrika poljoprivrednih mašina „Agro – mehanika“ Boljevac i fiatov program preduzeća Nikom iz Kragujevca.  Ovde su i najveće banke i osiguravajuće kuće koje posluju u Srbiji, kao i turističke organizacije, počev od našeg regiona, pa do ostalih iz cele Srbije i okruženja. Zahvalio bih se Opštini Kladova koja nam je i ove godine omugućila štandove, bez njih ovaj sajam ne bi bio upotpunjen“.

Dobrodošlicu svim prisutnima poželeo je i Episkop timočki gospodin Ilarion.

„Zahvaljujem na izboru i dobroj volji da se crkva ovde pojavi i uzme učešća. Sama manifestacija „Zdravo-domaće-priridno“ jeste odličan moto i odličan poziv za sve proizvođače ovde okupljene. Mi sa naše strane prizivamo blagoslov Božiji na sve ovde okupljene i na sve one koji se trude da nam prinesu ovde ono što je zdravo, domaće i prirodno, a bez blagoslova Božijeg i lepog vremena, bez ljubavi koji proizvođači toliko utkivaju i iznedruju iz poljoprivrednih proizvoda, ovaj sajam sigurno ne bi bio ovako značajan. Ovaj sajam nas objedinjuje jer imamo goste iz drugih krajeva i zemalja i to je upravo vrednost ovoga sajma“.

Grad Zaječar je ove godine prepoznao značaj ovog sajma i uključio se u samu organizaciju.

„Grad se uključio i podržao realizaciju ovakve manifestacije, koja polako prerasta u brend grada Zaječara. Potrudili smo se da omogućimo da se ovaj sajam nastavi i ima kontinuitet jer kako je neko rekao „Kada jednom nešto prekineš, ne možeš bez čvora nastaviti prekinutu nit“. Ta nit je, ova sjajna promocija ovih tradicionalnih domaćih proizvoda, kao i predstavljanje turističih potencijala i kulturnog bogatsva našeg kraja, a pre svega, bogatsvta druženja i iskustava koje ovaj sajam pruža, kako izlagačima, tako i posetiocima. Grad Zaječar će uvek podržati ovakve manifestacije koje nam svima vraćaju osmeh na lice“, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća grada Zaječara.

U okviru međunarodnog sajma „Zdravo-domaće-prirodno“, sutra, 30. septembra u Omladinskom centru u Zaječaru biće organizovana humanitarna žurka pod nazivom „Dobra stara vremena“. Stari domaći rok sviraće profesori zaječarske Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ a prukupljena sredstva su namenjena deci bez roditeljskog staranja. Početak žurke je u 21 sat, ulaz je 200 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>