Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Svečani ispraćaj budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju
Svečani ispraćaj budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju

Svečani ispraćaj budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju

U Zaječaru je priređen svečani ispraćaj budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju sa teritorije Zaječarskog upravnog okruga. Svečanost je upriličena u organizaciji Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš i Centra Ministarstva odbrane Zaječar, a svečanosti je prisustvovao i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Niš.

Himnom Srbije „Bože pravde“ danas je u Gradskoj upravi u Zaječaru počela svečanost povodom ispraćaja budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju.

Četvorica mladih i jedna kadetkinja sa područja Zaječarskog upravnog okruga, odabrali su ovaj poziv jer, kako kažu vole vojsku i ponosni su što mogu da služe svojoj otadžbini. Jedan od budućih učenika Vojne škole je i Nemanja Marković iz Zaječara koji ima 14 godina.

„Za mene je to velika čast da budem od koristi svojoj državi i narodu. Za mene neće biti teško ići u Vojnu školu, to je čast ali i izazov“, rekao je Nemanja Marković.

Pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, izrazio je veliko zadovoljstvo što je u Zaječaru prvi put organizovana ovakva svečanost uz nadu da će postati redovna praksa.

„Godinama unazad Centar Ministarstva odbrane Zaječar pruža izuzetno značajan doprinos prilikom selekcije i izbora kandidata. 2015. godine Zaječar je imao dva kandidata, 2016. godine, sedam, ove godine pet primljenih kandidata. Nadamo se da ćemo naredne godine na ovakvoj svečanosti ispratiti veći broj kandidata primeljenih u Vojne škole. Gledajući ove mlade ljude, siguran sam da za Srbiju ima nade“, istakao je pukovnik Marković i dodao:

„Mogu da napomenem da je Regionalni Centar Ministarstva odbrane Niš i ove godine uspešno realizovao  konkusr za vojne škole. Podnošenjem zehteva u propisanom roku i na način propisan konkursom uspešno smo realizovali i okončali konkurs a zadovoljstvo mi je da istaknem da je nešto manje od trećine kandidata koji su konkurisali sa teritorije nadležnosti Regionalnog Centra Ministarstva odbrane Niš, tačnije prijavilo se 513 kandidata od 1733 koliko ih je podnelo zahetev iz cele Srbije. Za 50 mesta u srednjoj stručnoj Vojnoj školi prijavilo se 296 kandidata ili 6 kandidata za jedno mesto, za popunu 100 mesta u Vojnoj gimnaziji prijavilo se 865 kandidata ili 8,65 kandidata za jedno mesto, dok se za popunu 81 mesta na Vojnoj akademiji prijavilo 429 kandidata ili 5,3 kandidata.. Za popunu 20 mesta na Vojno medicinskoj akademiji, odnosno Medicinskom fakultetu prijavilo se 149 kandidata 7,45 kandidata. Sa zadovoljstvom ističem da je u odnosu na ukupan broj primljenih kandidata u Vojne škole, sa teritorije nadležnosti Regionalniog centra Ministarstva odbrane Niš njih 83, tačnije 23 kandidata je primljeno u srednju stručnu Vojnu školu, 27 u Vojnu gimnaziju, 25 u Vojnu akademiju i 8 na Medicinski fakultet Vojno medicinske akademije. Izbor i ovogodišnjih kandidata izvršen je po strogo definisanim kriterijumima i još jednom čestitam vama koji su izabrali vojni poziv kao buduće zanimnaje“.

Marković je naglasio da očekuje, da svi kandidati uspešno savladajuju sve sadržaje obuke i steknu potrebna znanja i veštine, kao i mnogobrojna prijateljstva.

Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara je u ime lokaklne samourave mladima čestitala na postignutim rezultatima koje su ostvarili na prijemnom ispitu i upisu u Vojnu školu i akademiju.

„Velika čast i zadovoljstvo je da Zaječarski upravni okrug ima ovakve mlade ljude koji su se pripremili da preuzmu odgovornost i da izaberu ovako odgovoran posao kojim će se baviti u budućnosti. Puno uspeha u školovanju i nadam se da će te opravdati poverenje svojih roditelja“.

Učenici i kadeti nakon završetka školovanja steći će diplomu Univerziteta odbrane i stupiće u profesionalnu vojnu službu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>