Najnovije vesti
Home / Društvo / SVEČANA VOJNA SMOTRA održana u Zaječaru
SVEČANA VOJNA SMOTRA održana u Zaječaru

SVEČANA VOJNA SMOTRA održana u Zaječaru

TUTNJALO U ZAJEČARU, SRBIJA OBELEŽAVA DAN VOJSKE

Prigodnim svečanostima i bogatim kulturno – umetničkim progaramom, danas je u Zaječaru obeležen Dan Vojske Srbije. Pred velikim brojem građana na Popovoj plaži, svečano je organizovano postrojavanje jedinice garnizona Zaječar, a zatim je usledio prikaz naoružanja i vojne opreme kojom je opremljena Vojska Srbije, jedinica garnizona u Zaječaru. Ove godine, za razliku od prethodnih godina, ova svečanost se obeležava u šest gradova Srbije. Osim u Zaječaru, vojna smotra je organizovana  još u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Kraljevu i Kruševcu.

Nakon intoniranja himne Srbije i odavanja počasti preminulim pripadnicima Vojske Srbije, komandat Komande za razvoj Timočke brigade, pukovnik Vladica Vučković otvorio je svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije. On se tom prilikom osvrnuo na uspehe koje su pipadnici Vojske postigli u proteklih godinu dana.

„Zahvaljujući izuzetnom zalaganju, visokim stručnim kvalitetima i odgovornošću, postigli smo značajne rezultate u obuci komande jedinica a posebno izvršavajući zadatke na obezbeđenju državne granice tokom migrantske krize i obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji, kao i kontroli kopnene zone bezbednosti. Prilikom realizacije postavljenih zadataka, ispoljili smo visok profesionalizam, čime smo na najbolji način doprineli jačanju operativnih sposobnosti. Sa Gradskom upravom grada Zaječara, organima lokalne samouprave, privrednim i drugim subjektima i institucijama u Zaječarskom i Borskom okrugu, nastavljena je uspešna saradnja, što je potvrda ugleda koji pripadnici Vojske uživaju u Timočkoj krajini. Uveren da ćemo i u buduće uspešno i savesno izvšavati naše zadatke želim vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i nove uspehe u izgradnji i jačanju operativnih sposobnosti“, istakao je pukovnik Vučković.

U ime komandata Komande za obuku, prisutnima se obratio pukovnik Slaven Bošković, istakavši da je prevashodni cilj pripadnika Vojske da vrate prave vrednosti i da ne odustaju od izvršenja postavljenih zadataka.

„U godini koja je pred nama teđište našeg rada i dalje će biti usmereno ka brizi o ljudima, obuci, stalnom usavrašavanju i osposobljavanju kadra radi dostizanja postavljenih standarda. Ne smemo se zanositi da će nam i izgrađivanju zadataka biti lako ali ne smemo savijati ni glavu, ni leđa, jer ćemo samo na taj način lakše i efikasnije postizati rezultate koji se od nas očekuju. Suočavanjem sa realnošću, stvara se prava slika stvarnog stanja i iznalaze optimalna rešenja za svaki problem. Na tom putu nema odustajanja i predaje jer to nisu činili ni naši slavni preci“, rekao je pukovnik Bošković.

Vojnoj smotri na Popovoj plaži, prisustvovao je i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji je, čestitajući pripadnicima Vojske Srbije praznik, istakao značaj njihovog angažovanja i rada u proteklom periodu.

„Želim da istaknem izuzetnu zahvalnost grada Zaječara što smo uspeli da u proteklih 15-ak godina, a bilo je prelomnih trenutaka, sačuvamo da deo Vojske Srbije ostane u našem gradu i to se uvek, kada su neke nedaće, pokaže izuzetno dobra odluka, i ja sam na tome, svima vama, pripadnicima Vojske Srbije koji ste ovde, izuzetno zahvalan. Vi uz crkvu, predstavljate dve institucije u koje građani Srbije imaju najveće poverenje i nadam se da ćete to poverenje i na dalje uspeti da sačuvate, da narod ima veru i sigurnost da ima ko da ga brani, da brani suverenitet naše države. Hvala vam još jednom na svemu i čestitam vam Dan Vojske Srbije“, rekao je Ničić.

Na smotri su pročitani i telegrami čestitki i naredbe o unapređenjima i stimulativnim merama načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, komandata Komande za obuku generala potpukovnika Đokice Petrovića i dr.

Na Vojnoj smotri nagrađeni su i najbolji učenici u okviru projekta “Vojnik Vojske Srbije -Moj vojnik“, koji je Vojska Srbije realizovala u saradnji sa zaječarskim osnovnim školama. Birani su najbolji literarni i likovni radovi. U konkurenciji likovnih radova prvo mesto osvojila je učenica II-2, Osnovne škole „Ljuba Nešić“ Sara Krajnjanović, drugo mesto osvojila je učenica I-2 O.Š. „Đura Jakšić“ Anglina Popović, dok je treće mesto pripalo učenici I-2, Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ Mirjani Kerčulji. U konkurenciji literarnih radove, prvo mesto osvojio je učenik III-2 O.Š. „Đura Jakšić Aleksa Radomirović, drugo mesto pripalo je učenici IV-2 O.Š. „Ljubica Radosavljević Nada“ Milici Đorđević, dok je treće mesto osvojio učenik IV-1, O.Š. „Ljuba Nešić“ Mihajlo Milutinović.

Obeležavanje Dana vojske u Zaječaru počelo je jutros u 09.00 časova, kada su delegacije komande garnizona Zaječar, predstavnici grada Zaječara, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske položili vence i cveće na Spomenik palim borcima Timočke krajine u centru grada. Svečanost na Popovoj plaži završena je bogatim kulturno-umetničkim programom koje je priredilo Kulturno umetničko društvo iz Vražogrnca.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>