Najnovije vesti
Home / Kultura / SVE JE SPREMNO ZA 26. ZORANOVE DANE
SVE JE SPREMNO ZA 26. ZORANOVE DANE
Foto: Živojin Zdravković

SVE JE SPREMNO ZA 26. ZORANOVE DANE

SVE JE SPREMNO ZA POČETAK 26. DANA ZORANA RADMILOVIĆA

SUTRA, 28. OKTOBRA U POZORIŠTU TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ U ZAJEČARU, POČINJU  DANI ZORANA RADMILOVIĆA, KULTURNA MANIFESTACIJA KOJA OPSTAJE 26 GODINA – SJAJNA POZORIŠNA OSTVARENJA SU ONO ŠTO I OVE GODINE ZAJEČARSKU PUBLIKU OČEKUJE NA OVOM PRESTIŽNOM FESTIVALU, NAJAVLJUJU ORGANIZATORI

Pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“, koji će se od 28. oktobra do 04. novembra održati u Zaječaru, i ove godine posetiocima nudi bogat pozorišni repertoar, čulo se na završnoj konferenciji za novinare održanoj povodom „Zoranovih dana“. V.d. upravnik Pozorišta, Vladimir Đuričić je istakao da je ove godine učinjen korak u pravom smeru jer je akcenat stavljen na međunarodnu dimenziju festivala.

„Mi radimo poslednje pripreme za ovogodišnje „Dane Zorana Radmilovića i učinili smo sve da u organizacionom delu protekne sve kako treba. Trudili smo se da ove godine festival podignemo na evropske standarde. Veliku pomoć festivalu pružio je čuveni jugoslovenski glumac Ivan Bekjarev i dramski pisac Željko Hubač. Pored pozorišta iz Srbije, u glavnom i pratećem programu festivala učestvuju pozorišta iz Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Francuske. Posebno bih naglasio da ćemo mi prvog festivalskog dana, u 18 sati i 30 minuta potpisati Protokol o saradnji sa Narodnim pozorištem iz Banja Luke u kome ćemo izraziti obostranu spremnost da radimo na zajedničkim projektima a možda i na festivalima i to ćemo veoma brzo staviti u pogon. Zadnjeg dana festivala ćemo potpisati sličan sporazum sa Akademijom lepih umetnosti iz Beograda jer želimo da njihovi mladi studenti glume, režije i drugih profila koji su vezani za pozorište, ovde kod nas čine prve i profesionalne korake“, istakao je Đuričić.

Prema Đuričićevim rečima, zamenik ministra kulture Bugarske prisustvovaće otvaranju „Zoranovih dana“, a Zaječar će u narednom periodu biti jedna od glavnih tačaka oslonaca bugarskih pozorišta u saradanji sa Srbijom.

„Mislim da ćemo vrlo brzo nakon otvaranja manifestacije imati mnogo toga lepog da kažemo o saradnji zaječarskog teatra sa Bugarskom. To će nas povesti na one nivoe na kojima mi sami nismo mogli da stignemo. Na otvarnju festivala, mogu sada da potvrdim, će biti i ministar kulture Republike Srpske, koji je u funkciji naše saradnje sa pozorištima iz Banja Luke ali i drugim pozorištima iz Republike Srpske a očekujemo i da neki član naše Vlade bude prisutan na otvaranju“, dodao je Đuričić.

26. Dani Zorana Radmilovića svečano će biti otvoreni sutra, 28. oktobra u 20 sati, nakon čega će biti izvedena predstava Atelje-a 212 „Moja ti“. Sat vremena pre otvaranja festivala, biće položeno cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>