Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sutra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Sutra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Foto: Pixabay

Sutra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovila UN, obeležava se sutra, 25. novembra. U znak sećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo.1999. godine, Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Svaka žena i svaka devojčica ima pravo na život bez nasilja. Ipak, ovo kršenje ljudskih prava se u različitim vidovima javlja u svakoj zajednici, a posebno pogađa one najmarginalizovanije i najugroženije. Širom sveta, više od trećine žena je tokom svog života doživelo fizičko i/ili seksualno nasilje. 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.

Učestalost napada na aktivistkinje za prava žena je zabrinjavajuća, a nasilje nad političarkama ometa napredak u ostvarivanju građanskih, političkih, socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava žena.

Danas je široko prihvaćen stav da nasilje nad ženama, uključujući uznemiravanje i štetne prakse, predstavlja značajnu prepreku ostvarivanju ljudskih prava i neposredno dovodi u pitanje uključivanje i učešće žena u održavanju mira. Ako se društvo ne uhvati  u koštac sa tim problemom, nikada se neće ostvariti Agenda održivog razvoja do 2030. godine.

Ujedinjene nacije čine mnogo toga kako bi se problem nasilja nad ženama rešio: tu su Fond UN za suzbijanje nasilja nad ženama, inicijativa Spotlight, pokrenuta sa Evropskom unijom s ciljem da svoj rad povežemo sa radom vlada i civilnog društva, i Globalna inicijativa UN za bezbedne gradove i bezbedan javni prostor.

Osim toga, politika nulte tolerancije prema seksualnom uznemiravanju u Ujedinjenim nacijama sastavni je deo Strategije za rodni paritet, koja je usvojena u septembru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>