Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sutra promocija knjige „Zadnja pošta Timok 2″: POETSKI PRIKAZ JEDNE VAROŠI U ZAJEČARSKOM POZORIŠTU
Sutra promocija knjige „Zadnja pošta Timok 2″: POETSKI PRIKAZ JEDNE VAROŠI U ZAJEČARSKOM POZORIŠTU

Sutra promocija knjige „Zadnja pošta Timok 2″: POETSKI PRIKAZ JEDNE VAROŠI U ZAJEČARSKOM POZORIŠTU

U Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u četvrtak, 11. maja, biće organizovana promocija knjige Vladimira Stankovića „Zadnja pošta Timok 2″. 

Danas je povodom ovog događaja u maloj sali Gradske uprave u Zaječaru organizovana konferencija za medije na kojoj je bilo reči o knjizi.

O knjizi je govorio autor Vladimir Stanković, Bora Dimitrijević i Dragan Ranđelović.

Autor Vladimir Stanković kaže da je knjigu zajedno sa prvim izdanjem „Zadnja pošta Timok“ pisao gotovo 8 godina. Obuhvaćen je period od 1955 -1967. godine, a ima i dešavanja i iz 90-ih godina.

„Ova knjiga govori o očuvanju duha, nema istorijskih podataka. Sve što je napisano je tačno. Pokušaj je bio da se kroz sećanje sačuva stvaralački duh. Mnogo je visprenih ljudi bilo u Zaječaru. „Zadnja pošta Timok 2″ govori o vremenu kada mi mnogo toga nismo imali, a nismo znali da nam fali“, priča autor.

Bora Dimitrijević je govoreći o knjizi naveo da je u pitanju paralelna istorija jednog grada.

„Ova knjiga govori o esenciji srećnih ljudi, kada pola Zaječara kreće na posao. To je zaječarski duh koga niko nije bolje dešifrovao od Vladimira. Knjiga ima dodatak sa preko 4 000 nadimaka Zaječaraca. U knjizi je opisana mladost mnogih ljudi, jedno bezbrižno vreme, doživljaji koji su kreirani. Knjiga je jednostavno rečeno -poetski prikaz jedne varoši“, kaže Dimitrijević.

Početak promocije knjige zakazan je za 19 sati.  Ulaz je slobodan, a posetioce očekuje i poklon -iznenađenje. U okviru promocije nastupiće orkestar „Fantastiko“ i solisti Biljana Ilić i Miša Antić.

Specijalni gosti biće Željko Vasić i Ivan Bekjarev.

Vladimir Stanković je prisutan u srpskom novinartsvu već 48 godina.

Posle decenije rada u „Vjesniku“, prešao je u „Borbu“ na mesto urednika sportske rubrike, na kome ostaje sve do 1987. godine, kada privremeno prelazi na mesto šefa deska. Radeći u „Borbi“, 1988. godine uređivao je sportski magazin „Tim“, a 1989. godine pokrenuo je „Koš“, prvu jugoslovensku košarkašku reviju. 1992. godine, kao dopisnik „Borbe“, odlazi u Španiju. Bio je i dopisnik „Naše borbe“, „Vremena“, „Večernjih novosti“ i „Sporta“, a od 2010 godine piše za „NIN“ i „Blic“.Bio je i dopisnik „El Mundo Deportivo“ iz Jugoslavije, da bi saradnju nastavio dolaskom u Španiju. Radio je i kao urednik španskog izdanja mesečnika „FIBA Basketbol“. Objavljivao je u „La Vanguardiji“, madridskom „Asu“, košarkaškom nedeljniku „Higantes del Basket“.

Od 2000. do 2006. godine bio direktor za medije Evrolige, zatim godinu dana direktor za međunarodne odnose u košarkaškom klubu Dinamo iz Moskve. Od 2007. godine u Španiji radi kao slobodni novinar, stalni je kolumnista sajta Evrolige. Autor je knjiga „50 veličanstvenih“, zajedno sa Aleksandrom Ostojićem, „Montevideo, Bog te video!“, „Španija od našeg dopisnika“, „Zadnja pošta-Timok“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>