Najnovije vesti
Home / Društvo / 35. Susreti zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga 12. maja u Gamzigradskoj banji
35. Susreti zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga 12. maja u Gamzigradskoj banji

35. Susreti zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga 12. maja u Gamzigradskoj banji

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MEDICINSKIH SESTARA, 12. MAJA, U GAMZIGRADSKOJ BANJI BIĆE ORGANIZOVANI 35. SUSRETI ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZAJEČARSKOG I BORSKOG OKRUGA. OČEKUJE SE DOLAZAK OKO 400 UČESNIKA

35. Susreti zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga, biće organizovani u subotu, 12. maja, po prvi put u Gamzigradskoj banji. Susreti će se sastojati od 2 stručna sastanka koji su akreditovani od strane Zdravstvenog saveta, a teme koje će biti obrađene su „Uticaj balneofizikalnih procedura u lečenju arterijske bolesti“ i „Toaleta arterijskih i venskih ulceracija“. Prema najavama organizatora, očekuje se oko 400 zdravstvenih radnika iz oba okruga.

„U Zaječarskom i Borskom okrugu se tradicionalno održavaju Susreti zdravstvenih radnika, i to od 1983. godine, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, je ove godine prvi put domaćin susreta. Prvo ćemo imati stručni sastanak, nakon kojeg ćemo zajedno obići našu ustanovu, a zatim otići do kasnoantičkog nalazišta Feliks Romulijana“, istakla je Maja Miloradović, glavna sestra Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji i predsednica Organizacionog odbora 35. Susreta zdravstvenih radnika, gostujući na Magnum radiju.

Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, obeležava se u celom svetu, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije. Ona je otvorila prvu školu za bolničarke, i polovinom XIX veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika. Kao međunarodni simbol sestrinstva, odabrano je belo srce 1999. godine povodom obeležavanja 100–godišnjice Međunarodnog saveta sestara. Belo srce je simbol koji su prihvatile sve sestre sveta, i ono označava brižnost, znanje i humanost. Izabrana je bela boja, jer je osnova svih boja i ističe medicinsku negu svih ljudi od starne sestara.

„Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mladje kolege ali i svest o odgovornosti koje nose briga i staranje za ljudski život, osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Danas medicinske sestre i tehničari aktivno učestvuju u projektima i naučnim istraživanjima. Tradicionalna uloga medicinke sestre zavislila je od celog zdravstvenog sistema, dok je moderno sestrinstvo nezavisno, što od medicinskih sestara zahteva kontinuirano usavršavanje, konstantno sticanje znanja, veština i kompetencija. Medicinske sestre deluju na svim nivoima zdravstvene zaštite i to preventivno, odnosno pomažući zdravima da ostanu zdravi i pomažući bolesnima da ozdrave ili da nauče živeti sa svojom bolešću“, istakla je Miloradović i dodala:

„U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gamzigrad u Gamzigradskoj banji služba medicinskih sestara je organizovana po odeljenjima i to: Odeljenje za lečenje i rehabilitaciju pokretnih pacijenata, Odeljenje za lečenje i rehabilitaciju nepokretnih pacijenata i Odeljenje za hiperbaričnu oksigenaciju. Svako od nabrojanih odeljenja ima svoju specifičnost u nezi pacijenata. Služba od 26 medicinskih sestara je raspoređena u tri smene tako da je odeljenje 24 sata pod stručnim nadzorom sestara koje sprovode odgovarajuću negu. Na Odeljenju za lečenje i rehabilitaciju pokretnih pacijenata su medicinske sestre koje rade i u Kabinetu za dijagnostiku, kardiovaskularnom kabinetu, kao i u Kabinetu za neuromišićna oboljenja. To su posebno edukovane sestre za rad u toj službi. Služba medicinskih sestara pokriva i recepciju, tj. prijemno odeljenje“.

Rezultati postignuti u radu na odeljenjima evaluirani su i prikazani u radovima na raznim seminarima i kongresima. Posebno je prikazan rad u Odeljenju hiperbarične oksigenacije gde su pacijenti koji dolaze sa gangrenoznim promenama. Kada je reč o radu na Odeljenju za lečenje i rehabilitaciju nepokretnih osoba, bitna je prevencija dekubitusa i sama sanacija dekubitalnih promena, gde su, prema rečima Maje Miloradović, postignuti izuzetni rezultati i na tim poljima u Specijalnoj bolnici za rehabiolitaciju Gamzigrad u Gamzigradskoj banji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>