Najnovije vesti
Home / Bor / SUSRET RUDARA, SLOVENAČKIH DRUŠTAVA I DAN RUDARSKE POEZIJE U NASELJU RTANJ, 19. maja
SUSRET RUDARA, SLOVENAČKIH DRUŠTAVA I DAN RUDARSKE POEZIJE U NASELJU RTANJ, 19. maja

SUSRET RUDARA, SLOVENAČKIH DRUŠTAVA I DAN RUDARSKE POEZIJE U NASELJU RTANJ, 19. maja

Slovenačka kulturna zajednica “Ivan Cankar” iz Zaječara i njen mesni odbor u rudarskom naselju Rtanj, zajedno sa Savezom slovenačkijh kulturnih zajednica Srbije čiji je član i Slovenačko kulturno društvo “Kras” iz Bora, u subotu, 19. maja organizuje susret rudara, slovenačkih društava i dan rudarske poezije u naselju Rtanj.

Ideja za ovaj susret je proizašla iz želje da se obeleži stradanje rudara u nekoliko rudarskih nesreča u rudniku Rtanj, da se ukaže na ljudsku veličinu vlasnika rudnika Juliusa Minha i upozna svet sa prirodno ekonomskim potencijalima područja planine Rtanj.

Poznato je da je u rudniku kamenog uglja Rtanj u nekoliko metanskih eksplozija, za vreme prvog svetskog rata i kasnije  između dva svetska rata, živote izgubilo preko sto rudara različitih nacionalnosti. Pored domaćeg, srpskog, vlaškog i romskog stanovništva, iz okoljnih sela u rudarskomn naselju Rtanj živeli su rudari – ekonomski emigranti iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Češkoslovačke, Mađarske i drugih mahom susednih zemalja. U tragedijama koje su se dešavale metan nije birao – stradali su Srbi, Vlasi, Romi, Italijani Slovenci, Česi i drugi. Zato smo i zamislili da ovaj susret bude posvećen njima čiji su grobovi zarušeni podzemni hodnici.

„Njima u čast je mesni odbor SKZ Ivana Cankara za Rtanj-Boljevac podigao spomen česmu – fontanu i veliki beli krst, što će tog dana biti zvanično otkriveno Za tu priliku smo pozvali predstavnike opština Boljevac, Bor i Sokobanja, ambasade Slovenije, Italije, Izraela i Češke. Pored njih i članova slovenačkih društava iz Zaječara, Bora, Leskovca, Donjeg Milanovca, Niša, Kragujevca, Rume itd koji će učestvovati u kulturnom programu, u planu za učešće su i  predstavnici ministarstava kulture Srbije i Slovenije, istorijski arhivi, rudarski sindikati Srbije i Slovenije, predstavnici međuetničkog kulturalnog foruma Srbije, profesori Tehničkog fakulteta u Boru, predstavnici RTB Bora itd“, kažu organizatori.

Evo i kompletne satnice obeležavanja:

- Dolazak u naselje Rtanj do 10 h (dočekuju nas članovi Mesnog odbora SKZ Ivana Cankara Rtanj – Boljevac na čelu sa vođom projekta Draganom Milenovićem, sekretarom)
- Jutranja kafa u Draganovoj kafani
- 10.30 h Otvaranje susreta (puštanje spomen česme i fontane u rad, upoznavanje prisustnih sa istorijom rudnika Rtanj, njegovoj multietničnosti i porodicom Minh) na platou iza Draganove kafane
- 11.15 h Vođena šetnja po naselju
- 12.15 h Početak kulturnog programa – dana rudarske poezije (čitanje pesama posvećenih rudarskom životu na srpskom, slovenačkom, italijanskom, romskom, vlaškom i nemačkom jeziku članova slovenačkih zajednica iz Zaječara, Bora, Leskovca, Donjeg Milanovca itd) muzički program (izvođači SKZ Ivana Cankara iz Zaječara,  Bora, Donjeg Milanovca, “Mali venček” slovenačka pevačka grupa SKD “Kras” iz Bora itd.
- 14.30 h Ručak za sve učesnike susreta
-15.30 h Nastavak kulturnog programa na platou iza Draganove kafane
-15.30 h Stručni skup na temu “PRIRODNO EKONOMSKI POTENCIJALI PODRUČJA PLANINE RTANJ” u odgovarajućoj sali. Za tu priliku su konsultovani stručnjaci iz oblasti agroekonomije, turizma, fitofarmacije, sporta, vodoprivrede itd, pa ćemo pozvati i ekonomske savetnike ambasada Slovenije, Italije i Izraela.
- 18 h Završetak susreta i odlazak svojim domovima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>