Najnovije vesti
Home / Kultura / Sumiraju se rezultati: ZAJEČARSKA BIBLIOTEKA ZADOVOLJNA OVOGODIŠNJIM AKTIVNOSTIMA
Sumiraju se rezultati: ZAJEČARSKA BIBLIOTEKA ZADOVOLJNA OVOGODIŠNJIM  AKTIVNOSTIMA

Sumiraju se rezultati: ZAJEČARSKA BIBLIOTEKA ZADOVOLJNA OVOGODIŠNJIM AKTIVNOSTIMA

Matična biblioteka ,,Svetozar Marković“ iz Zaječara realizovana je ove godine par projekata, nabaljena je Kobis oprema za poslovanje, uređeno dvorište i mokri čvorovi, uvećan knjižni fond… Kraj godine je vreme kada se sumiraju rezultati pa iz ove ustanove kažu da su zadovoljni radnim učinkom u ovoj godini.

-Kao i prethodnih godina Biblioteka se trudila da bude aktivnija i bolja nego ranijih godina, Mislim da smo bolje radili, a pod tim misim da smo imali više aktivnosti nego ranijih godina, programske aktivnosti ali i naše angažovanje prema institucijama gde Biblioteka ima odgovornost, a mislim na Narodnu biblioteku Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ministarstvo godinama raspisuje konkurse i mislim da nema godine a da se Biblioteka nije javljala na neki od njih. Nismo prošli sa svim projektima ali smatram da ipak možemo da budemo zadovoljni. Ove godine smo se javili na dva konkursa Ministarstva kulture i na jedan njihov javni poziv. Otkupljena je jedna naša publikacija, autora kustosa Narodnog muzeja Zaječar Jelice Ilić, publikacije ,,Narod Timočke krajine u ratovima za oslobođenje 1914 – 1918. godine“. Ministarstvo je otkupom prepoznalo značaj te pubikacije za širu zajednicu pa smo mi i više nego zadovoljni, kaže direktor Biblioteke Boban Đorđević.

ZA UREĐENJE DVORIŠTA I OKROG ČVORA 2,5 MILIONA DINARA

Zaječarska biblioteka je realizovala i dva konkursa sa kojim su prošli kod Ministarstva kulture. Jedan je pod nazivom ,,Kupovina Kobis opreme“ za rad u ovom programu, vrednog oko 600 hiljada dinara. Drugi projekat je ,,Radovi na tekućem održavanju u Biblioteci“, vrednog 2,5 miliona dinara. Obadva projekta su sufinansirajuća.

-Veliku podršku  i finansijsku pomoć nam  je dao naš osnivač Grad Zaječar, ali za realizaciju ovih projekata podršku je pružio Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša jer je zgrada spomenički objekat. Podršku je pružila i Narodna biblioteka Srbije. Veliku podršku smo imali i od strane javnih preduzeća iz Zaječara koji su nam dosta pomogli i u samom pisanju projekta ali i u uređenju dvorišta pa im se ovim putem zahvaljujemo. Radovi su krenuli 13. septembra, a završeni su 28. novembra. Dosta vremena je prošlo od zadnjeg velikog sređivanja Biblioteke. Dvorište je zadnji put sređivano krajem 1970. kada je otvarano Dečije odeljenje. U međuvremenu se radilo na nekim projektima. Početkom 2006. sređeno je Čitallište, stavljen je nov krov na velikoj zgradi, laminatom su obložene sve radne prostorije. Ova zgrada je stara, ima skoro 90 godina i mi ne možemo da je prepustimo zubu vremena, a mi to ne bismo mogli sami da uradimo. Sada smo osim dvorišta sredili i mokre čvorove koji sigurno 40-ak godina nisu rađeni, dodaje direktor Đorđević.

U dvorištu Biblioteke su tri mozaika, jedan manji i dva veća, i svi su sačuvani.

-To nam je naloženo i od strane Zavoda za zaštitu kulture. Oni su sačuvani a na njima su izvršeni i određeni radovi. Oni su izgubili na svojoj svežini i morale su da se odrade određene tehničke radnje. Očekujemo dolazak i predstavnika Zavoda koji će proveriti dali su ispoštovani normativi koji su nam naloženi, kaže Đorđević.

U dvorištu ustanove posečeno je i drvo oraha zbog čega je bilo dosta polemika i komentara u javnosti.

-Bilo je problema zbog oraha koji se nalazio u dvorištu, koji je star negde između 80 i 90 godina. Obratio sam se relevantnim ustanovama i dobio pismena mišljenja. Svi su se složili da je drvo na izmaku, a pretpostavke su bile da je i trulo. Zato sam odlučio da se orah iseče, što je dovelo do negodovanja pojedinih Zaječaraca. On je podigao i beton u dvorištu. Prilikom sečenja 2. septembra videli smo da je zaista bio truo i da mu nije bilo spasa. U dvorištu smo posadili dve nove sadnice i 20-ak sadnica raznih biljaka, dodaje direktor.

Tokom godine su u ovoj ustanovi rađene i brojne programske aktivnosti, realizovane promocije knjiga, jedno sopstveno izdanje. Organizovana su i brojna predavanja, Biblioteka je štampala tri izdanja, a promocija jednog se očekuje do kraja ove godine. Od novca koji je dobijen iz budžeta grada promovisan je zavičaj, sa promocijama i publikacijama koje promovišu Zaječar. Štampane su tri monografske pubikacije koje imaju lokalni ali i nacionani značaj.

-Več sam u pregovorima da se u toku naredne godine štampaju dve publikacije i ja sam skoro siguran da će jedna itekako imati odjeka, dodaje direktor.

U Bibioteci još dosta toga treba da se radi, počev od struje do radova na spoljnoj fasadi jer je objekat star i građen je od 1935 do 1938. godine. Tu treba uložiti ozbiljne pare pa bez finansijske pomoći sa strane ovaj projekat neće moći da se reaizuje. Treba raditi i Dečije odeljenje koje je u lošem stanju, zamene kompjureta i bibliotečke opreme, jer je postojeća stara 10-ak i više godina. Direktor kaže da će se u narednim godinama raditi po prioritetima.

Ova ustanova kadrovski je dobro opremljena. Biblioteka u Zaječaru, sa odeljenjem u Kotlujevcu i ogranku u Velikom Izvoru, ima 25 zaposlenih.

POPISANE KNJIGE  TIMOČKE  EPARHIJE

Zaječarska biblioteka je uspostavila odlične odnose sa Timočkom Eparhijom i popisala knjige u njihovom vlasništvu.

-Zamolili smo Tiočku Eparhiju da nam dozvoli da uđemo u pojedine crkve i manastire kako bi smo popisali njihovu staru i retku knjigu, a što je rađeno tokom maja i juna meseca. Popisano je više knjiga. Već znamo šta će potpasti pod staru i pod retku knjigu. Ja se nadam da ćemo  projektom restauracije i konzervacije stare i retke knjige koje se nalaze na teritoriji Timočke Eparhije proći sa projektom koji bi išao ka Ministarstvu, kaže Đorđević.

NABAVLJENE NOVE KNJIGE U VREDNOSTI 400 HILJADA DINARA

Matična biblioteka u Zaječaru u svom fondu ima negde oko 180 hiljada knjiga. Ove godine stigla su i nova izdanja.

-Biblioteka je u oktobru mesecu započela aktivnost da se obnovi naš fond. U Biblioteku su već stige knjige u vrednosti od 400 hiljada dinara. Te knjige se polako obrađuju. To su knjige koje su namenjene Dečijem odeljenju, nabavljeno je nešto od belatristike, ali smo kupili i stručne knjige. Nešto od njih je već na odeljenjima, a ostale će biti tokom ove nedelje, sitiče direktor ove ustanove.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>