Najnovije vesti
Home / Kultura / SUMIRAJU SE REZULTATI: Ova godina za zaječarsku Biblioteku bila je uspešna i puna aktivnosti
SUMIRAJU SE REZULTATI: Ova godina za zaječarsku Biblioteku bila je uspešna i puna aktivnosti

SUMIRAJU SE REZULTATI: Ova godina za zaječarsku Biblioteku bila je uspešna i puna aktivnosti

Za zaječarsku Matičnu biblioteku ,Svetozar Marković“ ova godina bila je uspešna i puna aktivnosti. Za to vreme održano je preko 30 programa, najviše je bilo predavanja 12, zatim osam promocija i još mnogo toga. Tokom ove godine održan je bio i jedan koncert, što je presedan za biblioteku za ovih 20 godina. To je ono na čemu se insistira poslednjih godina, da se ona osavremenjuje zajedno sa aktivnostima, pa se ne treba začuditi ukoliko se u dogledno vreme organizuje i neki performans i slično.

-U Biblioteci se mnogo toga radi što se nije radilo prethodnih godina. Jasno je da ovu ustanovu svi prepoznaju kao mesto gde se izdaju i vraćaju knjige, a Biblioteka je to ali i mnogo više od toga. Pored ostalih imali smo tokom cele ove godine i lepe aktivnosti na Dečijem odeljenju, radionice i druge aktivnosti. Posebno smo ponosni na aktivnosti u okviru Dečije nedelje u oktobru mesecu. Ranijih godina to je trajalo jedan dan a ove čak pet dana. Pred kraj godine, novembra, proslavii smo i godišnjicu Biblioteke, 151 godinu od osnivanja Čitališta. Ova 2017. godina je godina kada smo obeležavali značajne godišnjice srpskih ličnosti iz književnosti i istorije. Pred sam kraj godine ušli smo i u štampanje jedne knjige i nadam se da ćemo početkom 2018. godine, negde u februaru mesecu, promovisati tu publikaciju. Nadam se i da ćemo otkupiti prava na izdavanje i štampanje jedne publikacije. U pitanju je knjiga koja govori o lovstvu u Zaječaru i njegovoj okolini, a autor te knjige je čika Steva Veljković, naš najpoznatiji publicista, jedno vreme i upravnik naše Biblioteke, kaže Boban Đorđević, direktor ove ustanove.

Ova godina je bila uspešna i što se tiče nabavke novih knjiga. Posle nekoliko godina nenabavke knjiga sada su kupljene za negde oko 500 hiljada dinara, novcem iz gradskog budžeta. Za narednu godinu se takođe očekuje nova javna nabavka kako bi se koliko toliko približili standardu za biblioteke ovog tipa. Od Ministarstva kulture i informisanja otkupom knjiga dobijene su knjige u vrednosti od negde 525 hiljada dinara, a to je negde oko 900 knjiga.

Zaječarska Biblioteka se ove godine javia na tri konkursa, koje je raspisalo Ministarstvo kulture početkom godine, i prošla na dva. Prvi konkurs je bio za kupovinu vatrootpornog ormana i za konzervaciju i restauraciju deset monografskih publikacija, a vrednost ovog projekta je oko 725 hiljada dinara.

-Ove monografske publikacije su za nas posebno bitne. One su unete u centralni registar pri Narodnoj biblioteci Srbije i ja očekujem da ovih deset publikacija uskoro bude proglašeno za kullturno dobro od velikog značaja. Inače, one su poslate na restauraciju i konzervaciju u Narodnu biblioteku Srbije. U vatrootporne ormane smo stavili neke retke knjige, oko 130 monografskih publikacija, dodaje Đorđević.

Poslednji projekat koji je realizovan je završen pre par dana. U podrumskom delu Biblioteke ili depou je smešteno negde 30-ak hiljada, što monografskih što serijskih publikacija. Poslednju  put je depo krečen pre 40-ak godina, kada su postavljene i jednoredne i dvoredbe police, koje im je poklonio na trajno korišćenje Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije.

-Vreme radi svoje pa je i po tom pitanju trebalo nešto uraditi. Mi smo se javili na konkurs i dobili smo sredstva za uređenje podrumskog dela u vrednosti od oko 500 hiljada dinara. Taj novac smo iskoristili da zamenimo prozore, okrečili smo oko 250 kvadrata i kupili smo jednoredne i dvoredne police, ističe Đorđević.

Po rečima direktora zaječarske Biblioteke i za narednu godinu su planirane brojne aktivnosti, a 2018. godina je godina kada će se takođe obeležavati mnoge godišnjice, biće priređivane izložbe, predavanja, biće štampano nekolliko monografskih publikacija, konkurisaće se na konkurse kod Ministarstva kulture…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>