Najnovije vesti
Home / Hronika / Suđenje Mileni Trajković i Saši Mirkoviću: SVEDOČIO VLASNIK KOMPANIJE KOJA JE ISPORUČILA PAKETIĆE
Suđenje Mileni Trajković i Saši Mirkoviću: SVEDOČIO VLASNIK KOMPANIJE KOJA JE ISPORUČILA PAKETIĆE

Suđenje Mileni Trajković i Saši Mirkoviću: SVEDOČIO VLASNIK KOMPANIJE KOJA JE ISPORUČILA PAKETIĆE

Saslušanjem svedoka danas je u Osnovnom sudu u Zaječaru nastavljen proces u postupku protiv Saše Mirkovića i Milene Trajković

U Osnovnom sudu u Zaječaru u postupku koji se vodi protiv Saše Mirkovića i Milene Trajković, danas je saslušan svedok Goran Bošković iz Beograda, vlasnik firme „OFY kompani“ koja je Gradu Zaječaru isporučila novogodišnje paketiće.

Podsećanja radi Saša Mirković i Milena Trajković se terete da su oštetili budžet Grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara, odnosno da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kupovinom novogodišnjih paketića 2013. godine bez javne nabavke vrednosti po 7.000 dinara, čime je budžet grada oštećen za skoro 14 miliona dinara.

Svedok Goran Bošković je kazao da je njemu inicijalni poziv uputio Saša Mirković, koji ga je uputio na Milenu Trajković, te da se komunikacija dalje odvijala mejlovima.

„Postojao je prvi, inicijalni poziv, pozvao me je Mirković i uputio me na Milenu Trajković, nakon čega sam sve detalje oko tog posla ja prebacio na direktora firme Dragana Marinkovića.  Paketiće je poručila Milena Trajković, mejlovima se odvijala komunikacija. Bilo je više ponuda putem mejla i jednu od njih je Trajković prihvatila i količinski i vrednosno putem mejla, kasnije se samo obavljala realizacija. Milena Trajković nam nikada nije dala uputstva kojim firmama treba da fakturišemo paketiće. Ona nam je dala uputstva za firme kada je nastao problem. Po njenim instrukcijama mi smo fakturisali jedan deo paketića tim firmama i jedan deo tih firmi je platio. Ne mogu da se setim koje su firme platile, ali je to nešto manji iznos od milion dinara“, izjavio je svedok Goran Bošković.

Na pitanje sudije čime se bavi i da li je uobičajeno da se takva isporuka vrši bez ugovora, svedok navodi  da je diplomirani ekonomista, da je u privredi preko 20 godina, kao i da nije imao sumnje da će paketići biti plaćeni.

„Moja firma ima reference u poslovima isporuke paketića i nije moje da znam da li je u konkretnom postupku sprovedena javna nabavka. Budući da sam trgovac, meni je u interesu da sklopim posao i nisam imao sumnju da će paketići biti plaćeni. Budući da sam radio i sa drugim gradovima, pa i ministarstvima nismo zaključili nikakav kupoprodajni ili drugi ugovor“, naveo je svedok Bošković.

On je na današnjem suđenju rekao i da je Sašu Mirkovića poznavao godinu, godinu i po dana, vrlo površno, da se nikada nije čuo sa gradonačelnikom i da čak ne zna ko je u to vreme bio gradonačelnik, i ponovio da nikada nije bilo sumnje da će sve biti plaćeno jer je budžetska ustanova garancija plaćanja.

„Da me je zvao bilo ko drugi, zvao se Marko Marković ili Petar Petrović, do realizacije posla bi došlo“, rekao je Bošković.

Sud je danas doneo rešenje da se na narednom glavnom pretresu neposredno sasluša veštak Novica Jovanović, kao i direktor OFY Compani Dragan Marinković. Takođe, zatraženo je da se od Gradske uprave pribavi predmetni izveštaj koji se odnosi na rešenja o apropriacijama gradonačelnika Velimira Ognjenovića, na osnovu kojih su izvršena  plaćanja spornih paketića, skoro milion dinara.

Odbrana Saše Mirkovića predložila je danas ukidanje kućnog pritvora za svog branjenika i vraćanje putne isprave, uz polaganje jemstva. Ovom predlogu protivi se Tužilaštvo koje smatra da i dalje postoje razlozi da Saša Mirković ostane u kućnom pritvoru, a konačnu odluku o ovoj meri doneće vanraspravno veće suda.

Glavni pretres nastavlja se 1. decembra u 10.30.

Advokat Nataša Tošić: SVEDOČENJE GORANA BOŠKOVIĆA PRIHVATLJIVO

„Svedočenje Gorana Boškovića smatramo prihvatljivim, jer se iz njega nedvosmisleno jasno utvrđuje da Saša Mirković ni na koji način nije učestvovao niti u porudžbenici, niti u naručivanju, niti u preuzimanju spornih paketića od strane njegove firme „OFY kompani“ iz Beograda“, rekla je u izjavi za Magnum radio Nataša Tošić, advokat Saše Mirkovića i dodala:

„Na sledećem ročištu biće saslušan direktor „OFY kompani“ Dragan Marinković. Tražili smo da se pribave i rešenja o aproprijacijama gradonačelnika Velimira Ognjenovića, to su nalozi za plaćanje spornih paketića u iznosu od skoro milion dinara iz kojih se može videti da je nalog za plaćanje dao tadašnji gradonačelnik Ognjenović, a nikako ni u kom poslu nije učestvovao Saša Mirković. Ono što je najbitnije danas za odbranu gospodina Mirkovića, jeste iskaz gospodina Boškovića da Saša Mirković ni na koji način nije učestvovao u ovom pravnom postupku zbog koga je Saša cela dva meseca u pritvoru.
Odbrana je danas predložila ukidanje kućnog pritvora prema gospodinu Mirković i vraćanje putne isprave. Ponudili smo, mi kao branioci, jemstvo u vidu gotovog novca kao garanciju da će se Saša Mirković uvek redovno odazivati na pozive suda. Čekamo odluku Krivičnog raspravnog veća Osnovnog suda u Zaječaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>