Najnovije vesti
Home / Vesti / Subvencije za 34 zaječarska stočara -DANAS POTPISANI UGOVORI
Subvencije za 34 zaječarska stočara -DANAS POTPISANI UGOVORI

Subvencije za 34 zaječarska stočara -DANAS POTPISANI UGOVORI

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas su potpisani ugovori o dodeli podsticajnih sredstava za unapređenje stočarstva na teritoriji grada Zaječara za ovu godinu. 34 stočara će dobiti subvencije, a prema rečima nadležnih, ukupan iznos bespovratnih sredstva koja su odobrena po ovom konkursu je 2,7 miliona dinara.

Grad Zaječar kroz podsticajna sredstva nastavlja da stimuliše kako poljoprivredne proizvođače, tako i stočare, da ostanu na selu i budu još uspešniji u onome što rade. Konkurs za podsticajna sredstva za unapređenje stočarstva, samo je jedan od konkursa kojim grad Zaječar pruža pomoć vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava. Među onima koji je potpisao ugovor sa gradom o dodeli subvencija je i šezdesetosmogodišnji Aleksa Petković iz Zaječara, vlasnik farme alpskih koza.

„Imam farmu alpskih koza u naselju Pazarište, ukupno imam 22 alpske koze koje su umatičene. Planiram da otvorim i mini mlekaru čim se one budu ojarile, pošto su one još uvek mlade. Bavim se time još od malena, odrastao sam na tom imanju i od dede naučio sve, iako sam završio dva fakulteta. Prvi put konkurišem za stočarstvo, konkurisao sam za voćarstvo, pošto imam 2,5 hektara svog voćnjaka“, kaže Aleksa.

Subvencije grada su od velikog značaja za one koji su se odlučili da ne odustaju od poljoprivrede, posebno stočarstva. Takvog mišljenja je i Miomir Krstić iz Selačke koji na svom poljoprivrednom gazdinstvu ima 12 krava.

„Znači nam mnogo, kao i svaka pomoć. Ja čuvam krave i bavim se poljoprivredom. Ne živim samo od toga, imam i penziju, ali mi dosta doprinosi kućnom budžetu“, istakao je Miomir.

Prema rečima Vesne Stanković, člana Gradskog veća za oblast poljoprivrede, ovo je poslednji korak u realizaciji celog ciklusa konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za stočarstvo u ovoj godini. Za ovu namenu iz budžeta grada, izdvojeno je 2,7 miliona dinara, a prosečna vrednost investicije koju grad daje po korisniku u okviru ovog konkursa je 78.851,00 dinara.

„Sam proces započeo je pripremom programa mera, njihovim usvajanjem, raspisivanjem konkursa još 16. aprila. Konkurs je trajao do kraja avgusta. Posle nekoliko meseci, procedura je napokon završena. Nakon potpisvanja ugovora, grad Zaječar će uplatiti sredstva na račune registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Novac je dodeljen za nabavku kvalitetnih grla koja imaju poreklo, a cilj konkursa je da se poveća broj umatičenih grla na teritoriji grada. Na taj način će sami poljoprivredni proizvođači povećati sopstvene prihode. Po ovom konkursu, ukupno se odobrava 2,7 miliona dinara za 34 proizvođača iz različitih sela sa cele teritorije grada“, istakla je Stanković i dodala da je grad kroz ovaj konkurs učestvovao u kupovini 15 junica i ženskih teladi i 176 kvalitetnih grla ovaca i koza.

Ona je podsetila da je u toku poslednji od sedam konkursa, za nabavku sertifikovanih sadnica voća za jesenju sadnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>