Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Upoznajte Magdalenu Žikić iz Zaječara -Ona je državni prvak u robotici, volontira u zaječarskom Domu zdravlja, studira u Beogradu i bavi se novim izumima
Upoznajte Magdalenu Žikić iz Zaječara -Ona je državni prvak u robotici, volontira u zaječarskom Domu zdravlja, studira u Beogradu i bavi se novim izumima

Upoznajte Magdalenu Žikić iz Zaječara -Ona je državni prvak u robotici, volontira u zaječarskom Domu zdravlja, studira u Beogradu i bavi se novim izumima

Magdalena Žikić iz Zaječara ima devetnaest godina i ima čime da se pohvali. Državni je prvak u robotici, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu  i volonter u Zdravstvenom centru u Zaječaru. Kako kaže, najviše se ponosi osvojenim priznanjem i time što je njen izum na takmičenju u robotici proglašen najboljim, kao i ponudom da bude asistent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Ipak tu ponudu je odbila kako bi upisala studije i radila na novim izumima.

„Kada čovek ima ideju i želju za nečim, sve je u životu lakše“, ovako svoju priči započinje devetnaestogodišnja Magdalena Žikić iz Zaječara, državni prvak u robotici, volonter Zdravstvenog centra u Zaječaru i student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Priznanje koje je osvojila pre godinu dana, kao učenica četvrte godine Medicinske škole u Zaječaru, na prestižnom takmičenju u Beogradu, dodatno joj je dalo „vetar u leđa“ da nastavi u tom pravcu, upiše Elektrotehnički fakultet i napravi nove izume.

„Sve je počelo pre nekoliko godina, sasvim slučajno mi se javila ideja, zatim sam videla vest o takmičenju u robotici i počela da razmišljam u tom  pravcu. Trebalo mi je dve godine da ideju realizujem i prenesem na papir, poslala sam zatim skicu u Beograd, pozvali su me i obavestili da ako želim, realizujem ono što je na papiru i onda sam počela da pravim robota. Robot se pokretao na osnovu mog glasa jer sam ga ja tako programirala. Odgovarao je na neka prosta pitanja „kako se zoveš“, „odakle si“, a odgovori su bili vezani za moje ime, moj grad… Žiriju se to dopalo, jer su drugi takmičari svoje izume bazirali na kupovini delova, nisu ih sami pravili, na primer, od metala, dok sam ja svoj izum sama pravila, pa je i žiri to prepoznao“, priča Magdalena.

Nakon što je njen izum proglašen za najbolji, Magdalena je dobila poziv da bude asistent na Mašinskom fakultetu ali je to odbila jer je želela da upiše studije i da se posveti obrazovanju. Ipak od izuma nije odustala.

„Zbog državnog prvenstva, na fakultetu mi je smanjen broj ispita, tako da na prvoj godini imam sedam ispita, a prvi sam položila sa desetkom. S obzirom na to da mi predavanja zbog rezultata na tom takmičenju nisu obavezna, odlučila sam, pošto sam završila Medicinsku školu, da volontiram u zaječarskom Domu zdravlja, kako bi mi se i ta diploma vrednovala“, ispričala nam je Magdalena.

Magdalena se sada uveliko bavi svojim drugim izumom koji će, već se naslućuje, osvojiti mnogobrojna priznanja i privući veliku pažnju. Ona radi na novoj skici „blutut prenos glasa“, na osnovu koga će, prema njenim rečima, osoba moći glasno da kaže šta želi od računara, a da će dobiti povratnu informaciju.

„Znamo da se računar i telefon mogu povezati i preko blututa i da se na taj način mogu prebaciti fajlovi i ostalo, pa sam došla na ideju da se to uradi pomoću glasa. Osoba će moći da kaže glasovno šta želi a od računara će dobiti povratnu informaciju. I za ovu skicu mi treba puno vremena ali mislim da ću u tome uspeti. Podrška porodice je u svemu ovome jako potrebna, tata mi je matematičar, pa me je on, usmeravao da logički razmišljam i to mi je dosta pomoglo u svemu ovome“, navodi ova mlada Zaječarka.

Magdalenu sada čeka veliki rad na skici koju je zamislila, sve to treba prebaciti na papir, a zatim i realizovati. Priznaćete da nije ni malo lak „posao“. Možda će ponovo proći dve godine, a možda i nekoliko da njen novi izum nađe put do državnog takmičenja i novih priznanja i ponuda, ali svakako će se, prema svemu sudeći, to čekanje isplatiti.

One comment

  1. Гаврило Принцип

    Ово је лаж.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>