Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Stop diskriminaciji žena sa invaliditetom -One imaju pravo na roditeljstvo i porodicu
Stop diskriminaciji žena sa invaliditetom -One imaju pravo na roditeljstvo i porodicu

Stop diskriminaciji žena sa invaliditetom -One imaju pravo na roditeljstvo i porodicu

Žene sa invaliditetom suočavaju se sa višestrukim barijerama kada žele da osnuju porodicu. Ove barijere kreću se od položaja žena sa invaliditetom u društvu, do toga da žene sa invaliditetom u periodu odrastanja i sarzrevanja nisu imale sa kim da razgovaraju i informišu se u vezi reproduktivnog zdravlja, uticaja trudnoće na invaliditet, a i kada bi se odlučile na trudnoću, suočavaju se nizom prepreka u zdravstvenom sistemu. O svemu ovome je bilo reči na predavanju koje je danas organizovano u prostorijama Preventivnog centra zaječarskog Doma zdravlja na kome su prezentovani rezultati istraživnja  o pravu na roditeljstvo žena sa invaliditetom, koje je 2015. godine sprovela organizacija „Iz kruga“  iz Beograda.

Prema rečima Snežane Mađarčić iz te organizacije, žene sa invaliditetom se susreću sa mnogobrojnim problemima kada je u reč o roditeljstvu, posebno je prisutna diskriminacija kako u društvu, tako i u zdravstvu, pa i ne čudi podatak, da su mnoge žene sa invaliditetom, prvi put otišle na ginekološki pregled tek u pedesetoj godini života.

„Godinama žene sa invaliditetom trpe dvostruku diskriminaciju na osnovu svog invaliditeta i na osnovu pola. Žene sa invaliditetom se ne uče od malih nogu rodnim ulogama, tako da imamo situacije da su prvi ginekološki pregled žene uradile sa 50 godina starosti. Mlade devojčice sa invaliditetom nemaju mogućnost da posećuju savetovališta koja su namenjena za reproduktivno zdravlje ili roditeljstvo. Cilj ovog istraživanja je i bio da pokažemo stavove žena sa invaliditetom u odnosu na roditeljstvo i da damo preporuke našim donosiocima odluka, šta treba da urade da bi se diskriminacija žena sa invaliditetom u zdravstvenom sistemu smanjila i koje su to usluge koje su njima potrebne da bi mogle da se ostvare kao majke. Diskriminacija je stalno prisutna i stalno moramo da podižemo svest svih nas o položaju žena sa invaliditetom, o načinu zadovoljenja njihovih potreba i da je pravo na roditeljstvo osnovno ljudsko pravo, zagarantovano Ustavom“, istakla je Mađarčić.

Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, došlo se do zaključka da stavovi porodice predstavlju jedan od odlučujućih faktora koji utiču na partnerske odnose osoba sa invaliditetom.  Isto tako, jedan od velikih problema je slaba opremljenost zdravstvenih ustanova kako bi se žene sa invaliditetom na adekvatan način pregledale. Sve ovo utiče na odluku žena sa invaliditetom da se odreknu roditeljstva.

„Stavovi osoba sa invaliditetom su da bi se one vrlo rado usudile u proces ostvarivanja kao majke ali da nailaze na razne prepreke. Počev od toga da Zdravstvene ustanove u Srbiji, nisu arhitektonski dostupne. U mnogim gradovima Srbije ne postoje ginekološki stolovi i oprema koja je omogućena i koju bi mogla da koristi žena sa invaliditetom, a to nije neka posebna oprema, mogu je koristiti i sve druge žene, i trudnice, i starije žene, i mlade žene. Ono što je najveći problem je nedostatak servisa podrške za žene sa invaliditetom koje se ostvare kao majke. Kad izađu iz bolnice imaju patronažnu sestru, kao i sve druge žene i posle toga su prepuštene sebi ili svojim članovima porodice. Onda dolazi do drugih problema, članovi porodice na neki način njih eliminišu i oni preuzimaju ulogu majke, roditelja i oni vaspitavaju decu. Da bismo tu ulogu dodelili stvarno ženama sa invaliditetom, mi hoćemo da napravimo uslugu koja će njima davati podršku do nekih godina detetovog života, gde će ona sama odlučivati na koji način će podizati i vaspitavati svoje dete“, dodala je Mađarčić.

Udruženje građana „Rime“ iz Zaječara kao organizator ovog predavanja, godinama pruža podršku deci i omladini sa invaliditetom a od ove godine se bavi i problemima žena sa invaliditetom.

„Udrženje Rime se bavi podrškom deci i mladima sa invaliditetom a od ove godine je član Mreže koja se bavi podrškom ženama sa invaliditetom. Cilj ovog skupa je da pričamo o pravima žena sa invaliditetom, o formiranju njihovih porodica i o smanjenju diskriminacije žena sa invaliditetom, posebno onih žena koje žele da se ostvare kao majke“, istakla je Suzana Ilić iz tog udruženja.

Istraživanje koje je sprovela organizacija „Iz kruga“ iz Beograda, a koje je danas prezentovano u Zaječaru, je realizovano u okviru projekta „Unapređenje prava žena sa invaliditetom na roditeljstvo – od života do politike“, koje je finansijski podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>