Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Stigle košnice za pčelare -Nedeljković: DA SE VRATI POVERENJE NAŠIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA U GRAD!
Stigle košnice za pčelare -Nedeljković: DA SE VRATI POVERENJE NAŠIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA U GRAD!

Stigle košnice za pčelare -Nedeljković: DA SE VRATI POVERENJE NAŠIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA U GRAD!

Ukupna sredstva koja je grad Zaječar ove godine predvideo za poljoprivrednu porizvodnju iznose 12 miliona dinara. 

Program subvencionisanja podeljen je u 5 oblasti, a jedna od oblasti je namenjena pčelarima.

Na prostoru bivše Timočanke u Zaječaru danas su pristigle košnice koje će nakon završetka konkursa biti podeljene pčelarima.

„Danas je počelo pristizanje košnica za zaječarske pčelare. Biće kupljeno oko 600 košnica. Ovo je prva isporuka i danas je stiglo 140 košnica. Rok za prijavu pčelara za besplatne košnice je do petka, 19. maja“, rekao je Srđan Nedeljković član Privremenog organa grada Zaječara i dodao:

„Na pet postojećih košnica pčelari će dobiti  jednu od gradske uprave, a maksimum 5 po pčelaru“.

Ostale oblasti koje se subvencionišu su i voćarstvo i nabavka sadnica voća.

„Ovde godine subvencionisaćemo nabavku svih voćnih vrsta. Uslov je registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Subvencionisaće se 80 %  nabavka samog materijala, od 20 ari do 1 hektara. Maksimum je 120 hiljada dinara po korisniku. Pored voćarske biće subvencionisana i stočarska proizvodnja. Ovom prilikom će to biti samo proizvodnja ovaca i koza. Subvencionisaće se i nabavka priplodnih grla u vrednosti do 120 hiljada dinara, ali samo za proizvođače koji se već bave ovčarskom odnosno kozarskom  proizvodnjom. Moraju da imaju 10 registrovanih grla, a kupljene životinje moraju biti umatičene ili da postoje uslovi za to. Pored voćarske i stočarske porizvodnje, biće subvencionisana i kamata na poljoprivredne kredite“, navodi Nedeljković i dodaje:

„Određena sredstva su previđena za promocije, sajmove, i na našem prostoru ali i za posetu sajmovima, a tu su i edukacije. Poseta pčelara sajmu meda u Beogradu je već realizovana. 16, 17, 18. maja naši poljoprivredni prozvođači idu na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu“.

 Nedeljković je naglasio značaj ovih subvencija.

„Ja se nadam da će ovo biti neki prvi podsticaj da se vrati poverenje naših poljoprivrednih proizvođača u grad, jer unazad 15 godina nije bilo nikakvih pomaka na tom planu,a ova godina je nešto sasvim drugo, i ja sam siguran da će tako biti i ubuduće“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>