Najnovije vesti
Home / Vesti / STARTOVALA ŠKOLA PLIVANJA NA GRADSKOM BAZENU U ZAJEČARU
STARTOVALA ŠKOLA PLIVANJA NA GRADSKOM BAZENU U ZAJEČARU

STARTOVALA ŠKOLA PLIVANJA NA GRADSKOM BAZENU U ZAJEČARU

Nakon loših vremenskih uslova i kišnih dana, na Gradskom bazenu u Zaječaru obukom prve grupe neplivača, konačno je počela sa radom Škola plivanja. Oko 25 dečaka i devojčica narednih 10-ak dana, učiće ili usavršavati tehniku plivanja. Nakon završene obuke, 26. jula, polaznici Škole plivanje polagaće ispit, a nakon toga dobiti i diplome.

Tokom letnjih meseci, jedna od aktivnosti na bazenu u Zaječaru je organizovanje Škole plivanja, koja ima višegodišnju tradiciju i za kojom ove godine vlada veliko interesovanje. Pet instruktora uveliko rade sa prvom grupom dečaka i devojčica, a svi zajedno imaju isti cilj – da se nakon deset dana obuke deca oslobode straha od vode i od neplivača, postanu pravi plivači.

„Školica plivanje je startovala, sa prvom grupom smo počeli juče da radimo, a danas vredno nastavljamo. Ove godine će biti tri grupe a interesovanje je veliko. Decu učimo najosnovnijim elementima tehnike plivanje. To uče tokom 10 dana obuke, a njihovo znanje ćemo proveriti 26. jula, kada će imati završni test i nakon toga dobiti diplome“, rekao je jedan od instruktora Saša Stevanović, naglasivši da je raditi sa decom veliko zadovoljstvo.

Prema rečima Nikole Čapšanovića, instruktora plivanja, jedan od osnovnih zadataka u radu sa decom je da ih oslobode straha od vode, dubine, a posle je već sve lakše. Sa svakim detetom, prema njegovim rečima, treba raditi individualno jer je kod svakog deteta strah na drugačiji način izražen.

„Neka deca se plaše vode, neka dubine, nekad deca jednostavno ne smeju da uđu u bazen, tako da svakom detetu treba prići na određeni način. Do trenera je da proceni psihologiju deteta, kako treba da priđe detetu. Rad sa grupom ima tu prednost da dete koje ima strah, prebrodi na taj način tako što radi sa grupom i vidi od ostalih drugara, da svi ulaze u vodu, da nema nikakvih problema. Na kraju sva deca proplivaju, oslobode se straha u toj trećeni bazena koja je dubine metar i 30. Kasnije idemo u drugi deo bazena koji je dva metra, skačemo i plivamo“, rekao je Čapšanović.

On je dodao da su deca u grupi uzrasta preko 6,5 godina, jer je to najbolji period u kome deca treba da nauče da plivaju.

„To je neki najbolji uzrast jer su tada zreli da motorički i mehanički savladaju osnovne elemente plivanja. Neka mlađa deca nemaju taj kapacitet da preplivaju 25 metara što mi od njih očekujemo na kraju obuke. Zato je bitno da budu 6,5 i sedam godina jer tada poseduju tu snagu da preplivaju tu dužinu“.

Kako navode u Javnom komunalnom preduzeću „Timok održavanje“ u Zaječaru, cena Škole plivanja je 3.000 dinara, a zainteresovani roditelji decu mogu da prijave na broj telefona 060/1652001.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>