Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ŠTA SE KRIJE IZA ZIDINA NEKADAŠNJEG INDUSTRIJSKOG GIGANTA U ZAJEČARU?
ŠTA SE KRIJE IZA ZIDINA NEKADAŠNJEG INDUSTRIJSKOG GIGANTA U ZAJEČARU?

ŠTA SE KRIJE IZA ZIDINA NEKADAŠNJEG INDUSTRIJSKOG GIGANTA U ZAJEČARU?

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, upozorio je ministra poljoprivrede i zaštitne životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislava Nedimovića, prilikom njegove radne posete Zaječaru, o situaciji u nekadašnjoj fabrici „Kristal“ u Zaječaru.

„Fabrika Kristal već 10 godina ovom gradu ne plaća ništa, ni gradsko građevisnko zemljište, ni porez na imovinu“, kaže Ničić i dodaje:

„Tamo se nalazi ekološka bomba. Ja sam imao priliku da vidim burad iz kojih curi, ne znam ni ja šta, kiselina, sve i svašta…Burad su se raspala, zarđala, iz njih je isteklo sve, na obali Timoka, u centru grada. Ja sam upozorio na ponašanje vlasnika koji je to kupio, ponaša se kao da je to sve njegovo i kao da može da radi šta hoće a to je nedopustivo svuda u svetu“.

Ničić objašnjava da je dug vlasnika prevazišao višestruko ono što je on platio prilikom kupovine Kristala i da se gomilaju drugi problemi koje on ne rešava.

„Ostaje dužan državi za dažbine, a sutra ćemo doći u situaciju da nećemo moći taj prostor da koristimo kao industrijsku zonu zbog zagađenja zemljišta, a veoma je skupo, to ministar zna, da se zemljište dovede u stanje da se koristi u industriji“, reko je Ničić.

Prilikom obraćanja novinarima, nakon sastanka sa gradonačelnikom Ničićem, ministar Nedimović je rekao da će na osnovu informacije o ovom ekološkom problemu obavestiti Inspekciju za zaštitu životne sredine, da reaguje na ovu pojavu.

„To je očigledno nesolventnost vlasnika ali postoje načini da se to reši, imamo takve primere u Srbiji dosta, kod privatizovanih preduzeća, gde taj ekološki problem prevazilazi granice lokalne samouprave“, rekao je Nedimović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>