Najnovije vesti
Home / Kultura / ŠTA ČITATE OVOG LETA?
ŠTA ČITATE OVOG LETA?

ŠTA ČITATE OVOG LETA?

Sa više od 3000 izdavača u Srbiji i ponudom od najmanje toliko novih naslova godišnje, a velike izdavačke kuće poput Lagune imaju i do 300 novih knjiga u toku godine, veoma je teško presuditi šta je hit naslov, još manje šta je totalni in, a da ne govorimo o naslovima vrednim književnih kritika. Što bi stari Latini rekli „o ukusima ne vredi raspravljati“. Zato vam nudimo samo nekoliko smernica čime biste mogli da upotpunite vreme i saznate ili otkrijete nešto novo, ili pak „pustite mozak na otavu“ (na čistom srpskom) tj. ispašu tokom letnjih dana. 

Pažnju čitalačke publike ovih dana naročito privlači „Dušanova kletva“ Vanje Bulića, trenutno jednog od najpopularnijih srpskih pisaca, naročito zato što su Nemanjići odjednom postali sfera interesovanja domaće javnosti. Triler inspirisan srpskom istorijom, tajno društvo Dušanovi sledbenici, koje se zalaže za striktnu primenu zakona kao u vreme vladavine cara Dušana („ako vlastelin uzme drugu bez njenog pristanka, da mu se obe ruke odseku“), isprepletani sa modernim temama poput trgovine belim robljem, drži pažnju do poslednje stranice.

Ako ste književni hedonista onda vam „Nevažne tačke gledišta“ Paola Sorentina ne smeju promaći. Čuveni reditelj i pisac u 23 priče nudi galeriju različitih likova i njihovih života opisujući male događaje, izbore koje valja napraviti, prepreke, naizgled nepremostive, tragične, komične. Trenutke sreće i ponore bola.

Tu je i i novi roman Ijana Makjuana, autora mnogih svetskih bestselera, „Orahova ljuska“, čiji je glavni junak niko drugi do nerođeni dečak, koji likove i fabulu prati iz navodno najbezbednijeg položaja koji pripadnik ljudskog roda može zamisliti – iz majčine utrobe.

Preferirate li spoznajno zabavni stil u duhu Politikinog zabavnika, pravi izbor bi bio „Antičke izreke“ Vladete Jankovića. Šta je „Damoklov mač“ a šta „Pandorina kutija“, kada je „Kocka bačena“ a kad je „Lupus in fabula“ i ko je kome prvi dao „Jabuku razdora“, neke su od izreka koje se koriste a da i ne znamo njihovo značenje. Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori i tako prošiti okvire naše opšte kulture i pomogne nam da se slikovitije izražavamo.

Da li je knez i kralj Milan Obrenović IV, prvi moderni srpski državnik, koji je izborio slobodu od turskog vazalstva, obezbedio nezavisnost i uveo zemlju među uređene evropske države, zasluženo stekao glas neuravnoteženog čoveka, kockara, ženskaroša i rasipnika otkrićete na stranicama  koje je ispisao Dejan Mihailović „Podvizi i stradanja grofa od Takova“.

Ženski deo čitalačke publike sigurno će s velikim uživanjem, baš kao i čuvenu bečku tortu, gustirati roman „Saher“ mađarske spisateljice Rodike Denert koja se dokazala kao režiser i scenarista brojnih filmova i serija. Roman Saher je ustvari nastao iz scenarija za dvodelni film. Dakle, filmska priča.

Dirljiva ljubavna priča koja junake stavlja pred velike izazove „Sve što čuvamo“, autora Keri Lonsdejl, je okean tajni za ljubitelje pravih ljubavnih priča.

Tinejdžeri su fascinirani distopijom, pa priča o „prošlosti u budućnosti i budućnosti u prošlosti“ može da se zaokruži naslovom „Najmračniji umovi“ Aleksandre Braken. Distopijski svet, zastrašujući i opčinjujući, zgrabiće čitaoca i neće puštati dok ne napipa korice.

Ako volite romane u nastavcima, onda treba znati da je serijal „Smrskaj me“ Tahere Mafi dobio svoj četvrti deo – „Sastavi me„.

Mlađi naraštaji koji odrastaju na pričama za smejanje o čuvenom mišu Džeronimu Stiltonu dobili su nove nastavke, a oni koji više vole „Šonjavka“ sada imaju i Agenciju za roditelje Dejvida Badijela, iliti – kako da iznajmite savršene mamu i tatu. Budući strip manijaci dobili su „Loše momke“ Arona Blejbija, a „mali veliki čitaoci“ Bajku o kratkovečnoj neprevaziđene Desanke Maksimović.

I to nije sve, naravno! Ali, bogat izbor za ovo leto, priznaćete! Uživajte! I ne zaboravite – knjige su naše najbolje društvo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>