Najnovije vesti
Home / Vesti / Šta će biti sa vetroparkom na Vrškoj čuki, investicijom vrednom 100 mil EUR?
Šta će biti sa vetroparkom na Vrškoj čuki, investicijom vrednom 100 mil EUR?

Šta će biti sa vetroparkom na Vrškoj čuki, investicijom vrednom 100 mil EUR?

Gradnja vetroparka vrednog 100 mil EUR na Vrškoj čuki, za koji je još početkom marta prošle godine potpisan predugovor između predstavnika grada Zaječara i konzorcijuma Vision Group Balcan – Vision Sword, dovedena je u pitanje.

Prema pisanju portala eKapija investitori, češka kompanija Vision Group 21, su se povukli iz projekta jer Zaječar nije mogao da obezbedi kvote za vetropark odgovarajuće snage.

Naime, Zaječar je na raspolaganju imao kvotu koja je omogućavala gradnju vetroparka snage 36 MW, dok je uslov češke kompanije i njenih partnera bio da se projekat proširi na minimum instaliranih 60 MW snage, za šta su, navode, još prošle godine obezbedili tehnologiju i finansijsko zatvaranje kompletnog projekta.

Prema izjavi Barbore Bartokove, koju je dala eKapiji, Vison Group 21 se povukao iz projekta, uz, kako dodaje, „spremnost da ponovo aktivira projekat ukoliko Zaječar obezbedi minimalnu traženu snagu od 60MW“. Takođe, naglasila je, lokalna samouprava može, ukoliko nađe novog investitora, da sa njim realizuje ovaj projekat.

Gradonačеlnik Zajеčara Vеlimir Ognjеnović nada se da će ipak do gradnje vetroparka doći. Međutim, prema njegovim rečima o rokovima i planovima sada se ne može govoriti zbog objektivnih prepreka.

Kako za Radio Magnum objašnjava Ognjеnović, Zaječar je na raspolaganju imao kvotu koja je omogućavala gradnju vetroparka snage 36,4 MW i čekala se dozvola za dodatna 24 MW. Međutim, ta kvota nije dočekana, a u međuvremenu je i pomenuta kvota od 36,4 MW „dodeljena drugoj lokalnoj samoupravi“.

-Zbog svega toga Zaječar sada očekuje novi raspis, verovatno tokom maja ove godine, kada će kod Ministarstva energetike aplicirati za kvotu od 60MW kako bi se nakon toga raspisao tender za partnera u ovom projektu, kaže Ognjenović.

Inače u martu 2016. ova investicija procenjena je na oko 100 mil EUR, a njenom realizacijom Zaječar bi obezbedio uplatu od oko 5% ukupnog godišnjеg prihoda vetroparka u gradski budžet, odnosno prema rečima gradonačelnika bilo bi to dodatnih 700-800.000 EUR na godišnjem nivou u gradskoj kasi.

One comment

  1. Medutim, ovo se odnosi samo na to da ce zivotinje biti prozivljene na buducem svijetu – pitanje njihovoga smjestanja u Dzennet ili Dzehennem nesto je sasvim drugo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>