Najnovije vesti
Home / Doček 2018. / SREĆNO PRAVOSLAVCI: Danas se čeka SRPSKA NOVA GODINA -Evo zašto je slavimo
SREĆNO PRAVOSLAVCI: Danas se čeka SRPSKA NOVA GODINA -Evo zašto je slavimo

SREĆNO PRAVOSLAVCI: Danas se čeka SRPSKA NOVA GODINA -Evo zašto je slavimo

Iako smo Novu godinu uredno dočekali pre 13 dana, dobar deo Srbije će se i večeras uputiti na gradske trgove ili će u toplini svog doma još jednom proslaviti ulazak u 2018. godinu. Većina zna da je ova „dupla“ proslava nastala nakon promene kalendara, i da je ovo „Julijanska Nova godina“, ali kada je reč o proslavi u Srbiji, to je samo delimično tačno.

Naziv Srpska nova godina počeo je da se upotrebljava tek 1923. godine i to kao vid prkosa Hrvatima kojima je smetalo što Srbi i dalje poštuju stari julijanski kalendar.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odlučila je da 1919. godine odbaci računanje vremena po starom julijanskom kalendaru i prihvati gregorijanski, koji je već uveliko važio u većem delu sveta. Naziv Srpska Nova godina počeo je da se upotrebljava 1923. godine. Mnogi Srbi nastavili su da slave Novu godinu po starom kalendaru, pošto je doček 13. januara imao i praktičan smisao.

Mnogi Srbi su kao pravoslavci postili svih 40 dana Božičnog posta, pa im je Nova godina 13. na 14. januar bila savršena da lumpuju uz mrsnu hranu i alkohol.

Nastavljanje slavljenja Nove godine po starom kalendaru izazvalo je negodovanje katoličkih Hrvata koji su tražili da je kralj Aleksandar zabrani. Upravo zbog toga, Srbi su iz prkosa narednih godina sve glasnije slavili „svoju“ Novu godinu, koja potom dobija i epitet da je srpska.

Još jedna zanimljivost je ta, da je te iste 1923. godine malo nedostajalo da Srpska pravoslavna crkva prihvati Novi julijanski kalendar koji je izradio Milutin Milanković, a po kome bi Nova godina dolazila u isto vreme kao po greogrijanskom kalendaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>