Najnovije vesti
Home / Ritam grada / SREĆNI PRAZNICI! Srbija danas slavi Dan državnosti i Sretenje Gospodnje
SREĆNI PRAZNICI! Srbija danas slavi Dan državnosti i Sretenje Gospodnje

SREĆNI PRAZNICI! Srbija danas slavi Dan državnosti i Sretenje Gospodnje

Država Srbija 15. februara slavi Dan državnosti Srbije i Dan Vojske Srbije, a srpska pravoslavna crkva hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje.

Dan državnosti Republika Srbija praznuje kao sećanje na početak „srpske revolucije“ – Prvog srpskog ustanka 1804. godine kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije. Ovaj datum jedan je od najbitnijih u političkom, kluturnom, i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti se slavio do nastanka Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, posle čega je ukinut da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine, prema odluci Skupštine Srbije od 10. jula 2001. godine. Praznuje se 15. i 16. februara. Sretenje se kao Dan Vojske Srbije obeležava od 2007.godine, po odluci koja je potpisana krajem 2006. godine.

U Zaječaru će danas će danas povodom Dana državnosti delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije i boračkih organizacija položiti vence na spomenik Veljku Petroviću. Polaganje venaca zakazano je za 12 sati.

U SUSRET PROLEĆU
Prema crkvenoj doktrini, 40. dana po rođenju Isussa Hrista Bogorodica je otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona Bogoprimca koji je u malom Isusu prepoznao spasitelja. Taj susret malog Isusa i pravednog starca predstavlja susret boga sa svoijim narodom, odnosno crkvom, i označava hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje, koji se proslavlja od 541 gdine. U narodu se veruje da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno -onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>