Najnovije vesti
Home / Vesti / SREĆNA SLAVA! DANAS JE SVETI SAVA, ŠKOLSKA SLAVA!
SREĆNA SLAVA! DANAS JE SVETI SAVA, ŠKOLSKA SLAVA!
Foto: youtube/printscreen

SREĆNA SLAVA! DANAS JE SVETI SAVA, ŠKOLSKA SLAVA!

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava arhiepiskop srpski, sin Stefana Nemanje, velikog župana srpskog, rođen je 1169. godine. Kao mladić pobegao je u Svetu Goru gde se zamonašio. Za njegovim primerom u svetilište došao je i njegov otac koji umire pod monaškim imenom Simeon. Sveti Sava je bio izuzetno obrazovan i energičan čovek koji je uspeo da izdejstvuje u Nikeji kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske pravoslavne crkve i postane prvi arhiepiskop srpski. Podigao je zajedno sa ocem manastir Hilandar, a potom mnoge manastire i škole po Srbiji. Smatra se da je podigao i prve bolnice koje su bile pri većim manastirima. Crkva ga je proglasila za sveca. Taj dan se proslavlja 14. januara po starom kalendaru, odnosno, na današnji dan po novom, a to je datum kada je stigla vest iz bugarskog mesta Trnovo o njegovoj smrti. U Srbiju, u manastir Mileševo, njegovi posmrtni ostaci su preneti 1237. godine. Odatle su njegove mošti 1594. godine, Turci po naređenju Sinan paše, preneli su u Beograd i spalili na Vračaru. Na tom mestu se podiže Hram Svetog Save.

Narod veruje sa je Sveti Sava i danas živ i čini razna čuda. Priča se i da je učestvovao u stvaranju sveta. Misli se da on stalno putuje po svim zemljama gde žive Srbi. Narod ga slavi i kao učitelja i postoje mnoge priče u kojima on uči narod kako se ore, kopa, dobija vatra, kuva, mesi hleb, tka, plete, pravi sir, kali gvožđe, štavi koža i uopšte sve ono što je potrebno za život.

Verovalo se da gde on dotakne štapom tu se pojavljuje izvor sa lekovitom vodom o čemu svedoče brojni nazivi lekovitih izvora sa njegovim imenom kao što je onaj kod manastira Savinac u takovskom kraju, ili Savinac kod Užičke Požege.

O Svetom Savi se ne rade teži poslovi. U nekim krajevima se ne radi ništa. Negde poste celu nedelju pre Svetog Save.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>