Najnovije vesti
Home / Ritam grada / SREĆNA SLAVA! Danas je Sveti Luka -Saznajemo kakva nas zima čeka…
SREĆNA SLAVA! Danas je Sveti Luka -Saznajemo kakva nas zima čeka…

SREĆNA SLAVA! Danas je Sveti Luka -Saznajemo kakva nas zima čeka…

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju danas slavu Sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih.

Pisac jednog od jevanđelja Novog Zaveta, živeo je u I veku naše ere. Posle smrti velikog apostola Pavla, sveti Luka propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i Grčkoj. Živopisao je tri ikone Bogorodice, a slikao je ikone apostola Petra i Pavla. Smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Za njegove mošti veruju da su čudotvorne i čuvaju se u Carigradu.

Na Lučindan se puštaju ovnovi da skaču na ovce. Čobanima se daje svečana, bolja užina ili im se nose pite koje u Hercegovini zovu „pazarice“. U Srbiji tog dana koncima opasuju torove, da vukovi ne dave stoku i još kažu „Ide Luka, evo vuka“ ili „Sveti Luka, sneg do kuka“ jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

U južnoj Srbiji, po prvom gostu ili posetiocu, koji uđe u kuću, gataju kakva će godina, osnosno zima biti.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini kada ga, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, „zlobni idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i obesiše o maslinu u gradu Tivi“.

Uspomenu na nedavno kanonizovanog Svetog Petra Cetinjskog, SPC slavi kao zavetni praznik i „crveno slovo“ u kalendaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>