Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Srećna slava! Danas je Sveti Alimpije
Srećna slava! Danas je Sveti Alimpije

Srećna slava! Danas je Sveti Alimpije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog prepodobnog Alimpija stolnika. Mnogim vernicima u Srbiji, ovo je krsna slava.

Sveti Alimpije je u mladosti služio kao đakon kod episkopa Todora u gradu Andrijanopolju. Željan usamljeničkog života udalji se na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je zlohudo mesto puno demona i nečistih sila. Tu pobode krst i sazida hram u čast svete Efimije svoje zaštitnice.  Pored hrama podiže visok stub, pope se na njega i tu u postu i molitvi provede 53 godine. U početku su se ljudi smejali njegovpm podvigu, a onda počeše da ga poštuju i da se okupljaju oko njega.  Zatim tu nikoše i dva manastira, ženski i muški,a monahinje i monasi izabraše ga za svog duhovnika. Ovaj pravednik je doživeo stotinu godina i upokojio se 640. godine.

U narodu se priča da je on pregazio kugu, zaustavljao gubu, odbijao nezdrave vetrove i činio razna druga čuda. Praznuju ga i stočari, pa se na njegov dan ne upreže teleća stoka. Odlazi se rano u crkvu da bi sve bilo zdravo u narednoj godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>