Najnovije vesti
Home / Kultura / Srećan rođendan! Zaječarsko pozorište obeležava 7 decenija postojanja
Srećan rođendan! Zaječarsko pozorište obeležava 7 decenija postojanja

Srećan rođendan! Zaječarsko pozorište obeležava 7 decenija postojanja

Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ sutra obeležava 70  godina postojanja i uspešnog rada. Ovim povodom na sceni zaječarskog pozorišta biće izvedena predstava „Bluz osmeh“.

Početak predstave zakazan je za 20 sati, nakon čega će u klubu biti priređen koktel.

Pozorište u Zaječaru formirano je 2. februara 1947. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma,  na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Sa samo dva profesionalca, prva pozorišna sezona donela je 7 premijera i 82 reprize, koje je videlo više od 20.000 ljudi. Na repertoaru su bili komadi: Zona Zamfirova, Banović Strahinja, Koštana, Nikoletina Bursać, Gospođa ministarka, Čvor, Protekcija, Afera nedužne Anabele, Sumnjivo lice, Boing-Boing. Pričalo se o glumačkom umeću Petrovića, Kotrijevih, Popovića, LJubojevića, Relje, Svilarevih, Josifovića.

1992. godine osnovani su Dani „Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za prestižnu. Od 2009. godine održava se i „Zaječar“, pozorišni festival koji svake godine okupi najmađu publiku, a spada u sam vrh pozorišnih festivala za decu. Dva pozorišna festivala koja zauzimaju značajno mesto u pozorišnom kalendaru Srbije. Za skoro 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, svrstalo se u naznačajnije insitutcije kulture u ovom delu Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>