Najnovije vesti
Home / Vesti / SRBI JE POŠTUJU IAKO NJEN DAN NIJE CRVENO SLOVO: Danas se obeležava praznik Svete Petke Trnove
SRBI JE POŠTUJU IAKO NJEN DAN NIJE CRVENO SLOVO: Danas se obeležava praznik Svete Petke Trnove

SRBI JE POŠTUJU IAKO NJEN DAN NIJE CRVENO SLOVO: Danas se obeležava praznik Svete Petke Trnove

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova.

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo. Danom ove svetiteljke završava se “ciklus ženskih praznika“ u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija. U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je današnji dan iako je mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra.

Trnova Petka živela je u XII veku, propovedala hrišćansku veru i zbog toga bila mučena i zlostavljana. Posečena je po naredbi kneza Tarasija na ovaj dan 1238. godine. Po nalogu bugarskog kralja Asena, prenesena je u grad Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom. Od tada se ovaj dan slavi među pravoslavcima na Balkanu.

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga pravoshodno praznuju žene. Tog dana se ne prede, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne iznosi pepeo iz kuće da ne bi „trnula snaga“. Devojčicama se oblače nove haljine, devojke kite vencima kuće, a popodne se žene okupe i nazdravljaju svetoj Petki. To je prilika da se ispričaju mnogobrojne priče o njoj, kao što je priča o Petki i zlatnoj peći, ili kako je Petka osušila ruku caru mnogobošcu, zatim priča o izlečenju Kraljevića Marka i razne druge.

Na njen dan se, u okolini Zaječara organizuje „volovska bogomolja“. U zapadnoj Srbiji, čobani ne isteruju stoku na udaljenije pašnjake, već je čuvaju u neposrednoj blizini kuće. Bolesni traže lek pred ikonama i freskama sv. Petke iz Trnova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>