Najnovije vesti
Home / Zabava / SPREMNI ZA SUPERMESEC? Večeras ili 2034!
SPREMNI ZA SUPERMESEC? Večeras ili 2034!

SPREMNI ZA SUPERMESEC? Večeras ili 2034!

Oblaci se razmakli iznad istočne Srbije, pogledate li večeras u nebo, svedočićete nečemu zaista spektakularnom – ogromnom supermesecu kakav se nije mogao videti od 1948. godine, i kakav je moguće viteti ponovo tek 2034. godine.

Za „supermesec“ su, u prioncipu, potrebne dve stvari – mora da bude pun i da bude naročito blizu Zemlje. U slučaju Srbjie večeras i treći – da nebo bude vedrije nego što jeste.

Zbog toga bi supermesec večeras mogli da vide Zaječarci, Knjaževčani, Borani, Negotinci, Sokobanja …, s obzirom da je nebo iznad ovog dela Srbije „pretežno vedro“.

ŠTA JE SUPERMESEC
Mesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje.

Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej.

Ovaj supermesec je poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u poslednjih 70 godina, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada videti u životu.

Supermesec je obično 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od punog Meseca.

Izađite večeras napolje, negde gde nema puno uličnog svetla i pogledajte u nebo . Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodiće se optička iluzija zbog koje će Mesec izgledati još veće i spektakularnije.

Još jedan supermesec trebalo bi da se pojavi 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovome veku.

Međutim on će biti poseban na svoj način. Budući da će biti jako sjajan, otežaće posmatranje kiše meteora sledećeg meseca, dodaje BBC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>