Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Specijalna bolnica u Gamzigradskoj Banji obeležila slavu i 39 godina uspešnog rada -U PONUDI NOVI SADRŽAJI „STAZA ZDRAVLJA“ I RESTORAN „ATRIJUM“
Specijalna bolnica u Gamzigradskoj Banji obeležila slavu i 39 godina uspešnog rada -U PONUDI NOVI SADRŽAJI „STAZA ZDRAVLJA“ I RESTORAN „ATRIJUM“

Specijalna bolnica u Gamzigradskoj Banji obeležila slavu i 39 godina uspešnog rada -U PONUDI NOVI SADRŽAJI „STAZA ZDRAVLJA“ I RESTORAN „ATRIJUM“

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ obeležila je danas slavu Vavedenje Presvete Bogorodice i proslavila 39 godina rada. Ovaj značajan datum obeležen je otvaranjem restorana „Atrijum“ u okviru Specijalne bolnice i otvaranjem „Staze zdravlja“.

U prisustvu brojnih zvanica, episkop timočki Ilarion je sa direktorom Specijalne bolnice doktorom Radetom Kostićem presekao slavski kolač i čestitao slavu svima koji su vezani za Specijalnu bolnicu, upravi na čelu sa doktorom Kostićem, lekarima, medicinskom osoblju, korisnicima.

Pozdravljajući prisutne, kako to običaj nalaže, direktor Specijalne bolnice doktor Rade Kostić, sumirao je rezultate ove ustanove, a prema svemu sudeći, ova godina bila je uspešnija od prethodne. Realizovani su mnogi planovi, a ustanova ima čime I da se pohvali.

„Od onoga što smo u ovoj godini isplanirali, u ovim teškim vremenima, uspeli smo i da realizujemo, a to se tiče, pre svega, naših ugovaranja sa državom. Nekada kada smo započinjali i kada smo zaista sa jakom dijagnostikom i hiperbaričnom ambulantom, izuzeli korisnike usluga sa teritorije Zaječarskog i Borskog okruga, imali smo ambulantne, polikliničke i dijagnostičke usluge, a pre 3,4 godine je taj ugovor izgubljen, poništen, i od tadašnjih 20 miliona, koje smo uspevali da realizujemo pružajući te usluge dijagnostike i ambulantnog lečenja i hibermarične komore za osiguranike sa oba okruga, izgubljene su. Ostalo je samo fakturisanje sa državom, ugovor za stacionarne i ambulantne usluge. Taj ambulantni deo je odjednom pao na ugovor od 10 milion na godišnjem nivou, prepolovljen je. Pokušavali smo da pokažemo da mi možemo više i da pružimo više usluga, da nas ne limitiraju finansijskim iznosom jer smo mi 100 odsto samofinansirajući. Ove godine, po prvi put, već šestomesečnim presekom, a i devetomesečnim, dokazali smo da smo 60% preko plana išli sa realizacijom pružanja usluga za osiguranike sa Zaječarskog i Borskog okruga, tako da je naš tim to dobro pratio,  dobro smo radili i imali smo dnevno po 230 ambulantnih pacijenata i 220 stacionarnih, tako da je dnevno 450 korisnika naših usluga bilo. Država je to i statistički propratila, matična filijala je to razumela i u zajedničkom interesu da i dalje tako radimo, prihvatila je naše obrazloženje, prosledila je Fondu zdravstvenog osiguranja Beograd i naš ugovor je aneksiran, tako da smo ponovo došli do 19 miliona 210 hiljada, isplaćeno nam je ovo što smo radili a to je osnovica za ugovaranje za iduću godinu. Što se tiče korisnika radili smo i na komforu smeštaja, korisnici dolaze na 2 i 3 nedelje, ali i na četiri mesaca  i trudili smo se da njihov boravak ovde oplemenimo, jer su to ipak bolesni ljudi. Mi smo 5.500 hiljada kvadrata okrečili, pola od našeg kapaciteta, a to je 250 postelja, već ima rang konfornih soba sa televizorom“, istakao je doktor Kostić.

Ono što je novina i na šta se ova ustanova ponosi je novootvoreni restoran „Atrijum“ koji je uređen motivima Feliks Romulijane ali i „Staza zdravlja“, duga 1.360 metara.

„Preko javnih radova, četiri ranika je četiri meseca uređivalo, celokupni prostor, ne samo naš. Uredili smo parkove, napravili smo letnjikovac i otvorili stazu zdravlja koja terapijski, klinički i dijagnostički, pacijente vodi kroz Gamzigradsku banju, dugu 1.360 metara, obalom Timoka, od naše ustanove, kroz borovu šumu, vikend naselja i ponovo ih vraća ovde, sa usputnim odmaralištima koje smo mi uredili, sa pokazateljem koliko su  kilometara prešli. Sada imamo i subotom i nedeljom terapije a imamo i pacijente koji su teže pokretni. Zbog toga smo došli na ideju koju smo danas i realizovali, da mini prostor Feliks Romulijane, bude njima na dohvat, pa smo je preselili na naš prostor u vidu letnje bašte i ovog restorana koji je u tom stilu, i zaista smo naišli na oduševljenje svih naših korisnika, koji se kažu, prijatno osećaju u novom, lepo uređenom prostoru“, rekao je direktor Kostić.

Prva Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ izgrađena je i počela je sa radom 1978. godine. Izgrađena je pokraj termo-mineralnih izvora, čija temepratura iznosi i do izuzetno toplih 43°C, a koji pripadaju zemnoalkalnim – hipertermama, odnosno akrotermama. Dubina sa koje ovi topli izvori izviru iznosi čak 300 metara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>