Najnovije vesti
Home / Vesti / Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i 41 godinu uspešnog rada
Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i 41 godinu uspešnog rada

Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i 41 godinu uspešnog rada

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ obeležila je danas slavu Vavedenje Presvete Bogorodice i proslavila 41 godinu rada i postojanja ustanove. U prisustvu brojnih zvanica, tačno u podne, presečen je slavski kolač, a pozdravljajući prisutne, kako to običaj nalaže, direktor Specijalne bolnice, doktor Rade Kostić, je podsetio na važnost postojanja ustanove, kao i na dan kada je sama ustanova počela sa radom. 

Prvi pacijent je u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Gamzigrad“ ušao 4. decembra 1978. godine. Od toga dana, kada se obeležava i veliki srpski pravoslavni praznik, Vavedenje Presvete Bogorodice, do sada, rezultati te ustanove su vidljivi.

„Popunjeni kapaciteti pokazuju da 41 godinu uspešno obavljamo naš zadatak. Zahvaljujem se zaposlenima bolnice, jer smo svi na istom putu i sa istim zadatkom, a osnovni cilj nikada nismo zaboravili, a to je izlečenje naših korisnika. Na današnji dan, rezultati pokazuju, da je 39,8 odsto ovog meseca veća popunjenost nego prošle godine u ovo vreme. 8,4 odsto je prosečna popunjenost. Od 250 postelja, imamo 90 ugovorenih sa RFZ-om, sve ostale postelje su tržišno opredeljene, i drago mi je što su i one iskorišćene za lečenje pacijenata. Možemo da se pohvalimo da imamo najrazvijeniju dijagnostiku u istočnoj Srbiji, pa i šire, a razvijena nam je i vaskularna patolgija, kao i usluga korošćenja hiperbarične komore. Takođe, bolesnike sa neurologije zaječarskog Zdravstvenog centra, nakon lečenja, prevedemo kod nas na produženu rehabilitaciju“, rekao je doktor Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice „Gamzigrad“ i dodao:

„Ove godine ćemo oplemeniti našu aparaturu. Aparat ovih dana treba da stigne kao donacija, a vrednost je 350 hiljada dinara. Tu je i otvoreni bazen sa termo-mineralnom vodom, verujem da ćemo za mesec, dva, krenuti u njegovu realizaciju, i siguran sam da ćemo iduću sezonu dočekati sa otvorenim kupalištem“.

Prema rečima nadležnih, otvoreno kupalište je jedan ogroman projekat, na čiju realizaciju se čeka više od jedne decenije. Otvoreno kupalište, kako se čulo na svečanosti, će dati pečat na značaj postojanja i rada Specijalne bolnice. Podršku za taj projekat, kako od lokalne samouprave, ova zdravstvena ustanova dobila je i od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ono što je Ministarstvo pomoglo ovoj ustanovi je da je ona dobije značajna sredstva za izgradnju spoljnog bazena. Nadamo se da će u narednoj godini, kao što je direktor ustanove rekao, biti završen i taj bazen sa mineralnom, toplom vodom, i to će biti jedan od veoma značajnih sadržaja za ovu ustanovu“,  istakla je Nata Ćirić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, takođe, čestitajući slavu zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi.

Današnji rođendan i slavu Vavedenje Presvete Bogorodice, u ime episkopa timočkog Ilariona, čestitao je i protojerej Igor Ivković.

„Neka je srećna slava, i neka Bog da, na molitvama Majke Božije, Presvete Bogorodice, čije danas uvođenje u hram proslavljamo, da uvek bude njen blagoslov na ovom lečilištu, da i lekari i zaposleni budu inspirisani da lepo i lako leče, da postavljaju dobre dijagnoze, onima koji su im povereni. Ja vam u ime njegovog preosveštenstva, episkopa timočkog Ilariona, čestitam slavu i želim vam da mnogo godina budete uspešni u onome što radite“, rekao je Ivković.

Prva Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ izgrađena je pokraj termo-mineralnih izvora, čija temepratura iznosi i do izuzetno toplih 43°C, a koji pripadaju zemnoalkalnim – hipertermama, odnosno akrotermama. Dubina sa koje ova topla voda izvire iznosi čak 300 metara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>