Najnovije vesti
Home / Vesti / Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i 40 godina uspešnog rada
Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i 40 godina uspešnog rada

Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i 40 godina uspešnog rada

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ obeležila je danas slavu Vavedenje Presvete Bogorodice i proslavila svoj jubilej, 40 godina rada i postojanja ustanove. U prisustvu brojnih zvanica, tačno u podne, presečen je slavski kolač, a pozdravljajući prisutne, kako to običaj nalaže, direktor Specijalne bolnice, doktor Rade Kostić, je podsetio na važnost postojanja ustanove, kao i na dan kada je sama ustanova počela sa radom.

„Na današnji dan 1978. godine, prvi pacijent je ušao u ovu ustanovu i započeo sa svojim lečenjem. Od toga dana, kada se obeležava i veliki srpski pravoslavni praznik, Vavedenje Presvete Bogorodice, do sada, naši rezultati su vidljivi. Sve ovo što se dešava je dato od Boga, i ova voda, koja je svojim lekovitim i čudotvornim dejstvom, naš prioritet uspeha. Na taj dan, proglašena je i naša slava i osvešten ceo stacionar, sve prostorije. Ja, koji sam na čelu ove ustanove, ponosan sam na rad ustanove, na zaposlene i drago mi je da sam na čelu takvog tima, jer često se kaže da su sve vojske iste, a da bitke zavise od generala. Zahvaljujem se zaposlenima, bez njih sve ovo ne bi bilo moguće“, rekao je Kostić.

Ono što je prioritet Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji je izgradnja kupališta, koje će svečano biti otvoreno sredinom naredne godine, u sardnji sa lokalnom samoupravom grada Zaječara i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Bazen, površine 220 kvadrata, imaće dve staze od 25 metara i predstavljaće jedno savremeno kupalište čime će se i Gamzigradska banja, ali i grad na Timoku, ponositi. Prema rečima nadležnih, otvoreno kupalište je jedan ogroman projekat, na čiju realizaciju se čeka više od jedne decenije, i to je ono što će sigurno obeležeti jubilej te ustanove, i dati jedan pečat na značaj njenog postojanja i rada.

„Čestitam od srca slavu i ovaj veliki jubilej, 40 godina rada ustanove, sa željom da još dugo godina proslavljate u zdravlju, napretku i veselju. Čestitam i direktoru bolnice, doktoru Kostiću na ovako izuzetnim rezultatatima koje je postigao. Naročito se radujem tom otvorenom bazenu, sa prirodno-lekovitom vodom visoke temperature, gde će svi zaintereosvani moći da se kupaju i u zimskom periodu, tako da će to biti jedinstven sadržaj, i turistički, i medicinski, koji će značiti mnogo za istočnu Srbiju, za grad Zaječar i za same pacijente, goste, bilo da su ovde da se leče ili odmaraju. Doktor Kostić je spominjao da treba da se povežu ti turistički proizvodi sa zdravstvenim i to je sjajna ideja“, istakla je Nata Ćirić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije i dodala:

„Videla sam juče u Zaječaru da ovde imate sjajan ski centar, tako da povezivanje ski centra i banje, ali i Feliks Romulijane, predstavlja jedan zanimljiv paket zdravstveno-turističke ponude, a zdravstveni turizam je poslednjih desetak godina veoma atraktivan i beleži stope rasta od 19 do 25%. Naše banje u Srbiji, prema rezultatima Zavoda za statistiku, beleže veliki broj dolazaka turista i broja noćenja, i preko 30%. Verujem da će u banjski turizam biti još dosta uloženo“.

Jubilej su svojim nastupom upotpunili članovi Gradskog folklora.

Prva Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ izgrađena je  pokraj termo-mineralnih izvora, čija temepratura iznosi i do izuzetno toplih 43°C, a koji pripadaju zemnoalkalnim – hipertermama, odnosno akrotermama. Dubina sa koje ovi topli izvori izviru iznosi čak 300 metara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>