Najnovije vesti
Home / Ritam grada / SPASITE NEČIJI ŽIVOT: Zalihe krvi u zaječarskoj Službi za transfuziologiju NA IZMAKU!
SPASITE NEČIJI ŽIVOT: Zalihe krvi u zaječarskoj Službi za transfuziologiju NA IZMAKU!

SPASITE NEČIJI ŽIVOT: Zalihe krvi u zaječarskoj Službi za transfuziologiju NA IZMAKU!

Služba za transfuziju krvi zaječarskog Zdravstvenog centra apeluje na sve građane kojima ne smetaju visoke temperature da dobrovoljno daju krv jer su zalihe na izmaku.

Služba radi sa minimalnim zalihama krvi jer se tokom letnjih meseci, zbog visokih temperatura, broj dobrovoljnih davalaca dragocene tečnosti, drastično smanjuje.

Prema rečima načelnika Sužbe za transfuziologiju Dr Dragana Glišića, zalihe krvi su veoma male ali to ne znači da će životno ugroženi pacijenti ostati bez krvi.

„U ovim letnjim mesecima nedostaju sve krvne grupe a zalihe su na izmaku. Zbog toga apelujemo na građane koji mogu, da dođu u Službu za transfuziju krvi ili se odazovu akcijama koje organizujemo na terenu, daju krv i time pomognu onima kojima je pomoć neophodna. Posebno bih naglasio da zbog visokih temperatura, dobrovoljni davaoci dođu što ranije, najbolje ujutru. Vrata Službe su otvorena svakim radnim danom od 7.30 do 13 sati“, istakao je Glišić.

Prema njegovim rečima za prvih sedam meseci prikupljeno je 1.006 jedinica krvi, od toga je u Službi prikupljeno 723 jedinice, dok su ostale jedinice krvi prikupljne na terenu.

Lekari podsećaju da davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>